Mít profil na nejrozšířenější sociální síti světa, se stalo normou. Ti, kteří se jeho vytvoření na Facebooku vyhýbají, se stávají podivíny. Síť totiž slouží nejenom ke sdílení fotek, událostí a všeho, co na profilu napíšete nebo vyplníte, ale i k rychlé komunikaci s nejbližšími.

Nemáš Facebook? Můžeš být psychopat!

Německý magazín Der Taggspiegel šel dokonce tak daleko, že společně s psychology poukázal na fakt, že James Holmes (24), střelec z denverského kina, který zabil 12 lidí, nenarozené dítě a dalších 58 osob zranil, také neměl Facebook. Místo toho se snažil navázat sexuální známost na stránce AdultFriendFinder, neúspěšně. To mohlo vést k silné frustraci.

Ani atentátník a pravicový radikál Anders Behring Breivik (33), který 22. července 2011 zabil při bombovém útoku a střelbě na ostrově Utøya 77 lidí, také neměl na Facebooku účet. Namísto toho používal MySpace, sociální síť, která byla úspěšná před nástupem éry Facebooku, ale poté její popularita nenávratně klesala.

Fotogalerie
6 fotografií
 

Nemáš účet? Nezaměstnáme tě!

Podle ekonomického magazínu Forbes využívá Facebook stále více zaměstnavatelů i personálních agentur k prověření potenciálních zaměstnanců. Jakmile profil podle občanského jména nenajdou, mohou pojmout podezření, že ho buďto nemáte a neúčastníte se moderní sociální komunikace, nebo máte tzv. falešný profil. V tomto případě si mohou myslet, že máte na Facebooku nevhodný nebo dokonce kompromitující obsah.

Neranděte s tím, kdo nemá profil

Technický redaktor webu Slate.com Farhad Manjoo radí, aby mladí lidé nerandili s nikým, kdo není na Facebooku. „Když jste v určitém věku a seznámíte se s někým, s kým chcete jít do postele a on nemá na Facebooku účet, může vám dávat falešné jméno,“ prohlásil Manjoo.

Dodává však, že toto neplatí pro starší lidi, kteří byli v milostném a intimním životě produktivní dávno před tím, než se sociální média celosvětově rozšířila. Psycholog Christopher Moller dodal, že vlastnictví profilu na Facebooku je známkou zdravého sociálního života.