Rakouské Alpy jsou z naší republiky jen co by kamenem dohodil, takže se tam za pár hodin dopravíte vlastním autem a vyplatí se vám i výlet na jeden den. Na rozdíl od tuzemských lyžařských středisek nebudou vaše nervy drásat nekonečné fronty u vleků, a o to víc si pak užijete samotného lyžování. Pro Pražáky je nejbližším lyžařským střediskem 650 km vzdálený Pyhrn Priel a pro obyvatele Brna zase Semmering, vzdálený 231 km.

Rakousko nabízí rozhodně nejlepší podmínky pro lyžování ve střední Evropě. Nikde v Evropě nenajdete tolik kilometrů sjízdných sjezdovek v tolika různých střediscích. Řada z nich se sdružuje do rozsáhlých celků, kde si můžete užívat lyžování s jediným skipasem. Velké, moderně vybavené ski areály jako třeba Amade či Zillertal jsou schopné konkurovat obřím střediskům ve francouzských Alpách. Všechna střediska se pak mohou pochlubit opravdu vysokým, s českými podmínkami nesrovnatelným standardem, ať už jde o kvalitu sjezdovek či poskytovaných služeb. To vše za přijatelné ceny, srovnatelné s těmi u nás.

150 km stop pro běžkaře

Do Rakouska jezdí rádi také milovníci freeridového lyžování, na které tam čeká dostatek svahů pokrytých čerstvým prašanem. I pro snowboardisty je Rakousko doslova rájem, neboť v téměř každém středisku je pro ně přichystán velký snowboardový park s U-rampami a dalšími freestylovými atrakcemi. Mezi nejvyhlášenější patří funpark Mephis Twinpipe ve středisku Nassfeld-Hermagor v Korutanech. Také na vyznavače bílé stopy se v Rakousku nezapomíná, byť sjezdové lyžování tu hraje jednoznačně prim a běžecké tratě najdete většinou v údolích. Nejvíce běžkařů míří do městečka Ramsau, v jehož okolí se každý den upravuje na 150 km běžeckých stop.

S výjimkou nejníže položených lyžařských center vydrží sníh na zdejších svazích v dobré kvalitě až do jara. Ale ani tehdy lyžařská sezóna v Rakousku zdaleka nekončí. Pět alpských ledovců Kaunertal, Pitztal, Sölden, Stubaital a Hintertux umožňuje lyžování dokonce i uprostřed léta! Lyžařské středisko Hintertux pak garantuje dobré sněhové podmínky po celých 365 dní v roce.

Tanec v přeskáčích

Pobyt v Rakousku si ovšem můžete zpříjemnit i jinými aktivitami než jen lyžováním, zábava tu rozhodně nekončí poslední jízdou. Rakousko je totiž proslulé pestrou nabídkou aprés-ski (zábava po lyžování). Co takhle se třeba projet na sáních tažených koňmi nebo si zatancovat v lyžařských botách? Zdejší svahy jsou doslova posety horskými chatami a restauracemi, kde si můžete pochutnat na tradičních rakouských specialitách, jako jsou třeba Tiroler Rösti nebo Spätzle.

Mnoho ubytovacích zařízení je vybaveno wellness centry se saunou i bazénem, takže budete mít kde uvolnit namožené svaly. V každé vesnici tu najdete nějaký ten aprés-ski bar, kam se dá večer vyrazit za zábavou. Celý pobyt vám v Rakousku zpříjemní usměvavý a ochotný personál a takřka domácí útulná atmosféra, která tu odevšad na vás dýchne. Rovněž infrastruktura je zde na vysoké úrovni, takže vás rozhodně nezaskočí nedostatek parkovacích míst či skibusů.

I když Rakousko oplývá hojným počtem ubytovacích zařízení všech kategorií, pamatujte na včasnou rezervaci. Rakouské Alpy totiž zdaleka nevyhledávají jen čeští lyžaři. Více než 70 procent návštěvníků rakouských Alp je ze zahraničí.