Na místě renesančního zámečku bylo v letech v první polovině 18. století Annou Marií Toskánskou vybudováno honosné sídlo ve stylu vrcholného baroka. V roce 1805 přešlo panství do rukou Habsburků, kteří zámek upravili na letní sídlo pro rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda V. Habsburského, který zde v letech 1854-1878 žil. V roce 1918 památka fungovala jako odpočinková rezidence ministerstva zahraničních věcí. Hodně času zde trávil například Edvard Beneš s manželkou.

Základní otvírací doba:

Duben: 09.00-16.00 (víkendy, svátky)

Květen, září: 09.00-16.00 (kromě pondělí)

Červen až srpen: 09.00-17.00 (kromě pondělí)

Říjen: 09.00- 16.00 (víkendy, svátky)

Uvedené konce otevírací doby jsou časem zahájení poslední prohlídky.

 

Zámecké perličky

Státní zámek v Ploskovicích je často vyhledáván jak českými filmaři. Objevil se například ve filmech Princ a Večernice, Jára Cimrman ležící spící, či v Havlově Odcházení.

Se zámkem souvisí příběh o bájném rytíři Daliborovi z Kozojed, který se ujal zdejších vzbouřených poddaných. Povstání však bylo potlačeno a Dalibor byl uvězněn ve věži Daliborce na Pražském hradě.

Kromě jedinečné architektury nabízí zámek rovněž procházku jedinečným zámeckým parkem, který byl původně koncipován jako malé severočeské Versailles.

Fotogalerie
5 fotografií