Kultura a historie

Dominantou města je jednoznačně hrad Kašperk. Jak to obvykle s hrady bývá, jsou vystavěny na velkých kopcích, aby to nepřátelé s dobýváním pevnosti neměli lehké. To samé platí i u hradu Kašperk a tak vás čeká pěkný výšlap. Ovšem stojí to za to. Cest je hned několik, ale všechny vedou krásnou přírodou. A když poté dorazíte do cíle, z nádvoří hradu je tak kouzelný výhled, že vás unavené nohy okamžitě přestanou bolet. Na prohlídku můžete téměř celoročně, ale když na hrad zavítáte v létě, můžete se zde zúčastnit divadelního festivalu.

Za návštěvu rozhodně také stojí Šumavské muzeum, ve kterém se dozvíte, jak zajímavý a mnohdy drsný, byl v minulosti život na Šumavě. A pánové jistě nepohrdnou Muzeem motocyklů a jízdních kol. Obě muzea fungují celoročně.

Relax

Pokud hledáte místo, kde se dají načerpat nové síly a zregenerovat tělo i duši, hotel Tosch je to správné místo. Najdete zde první bylinné lázně na Šumavě, které se nacházejí v podzemí hotelu. Můžete si zde vybrat z několika druhů masáží a koupelí nebo navštívit léčivou jeskyni, která funguje jako pohlazení pro dýchací cesty.

V hotelu je určitě lepší strávit alespoň pár dní. Nejenže vícedenní relax je mnohem efektivnější, ale můžete zde ochutnat i místní speciality ze zvěřiny, které skvěle doplňuje interiér v loveckém zámeckém stylu.

Důležitou informací také je, že hotel je opravdu stvořen k relaxaci a klidu. Z toho důvodu se zde ubytovávají pouze dospělí a děti starší 15 let. Všichni milujeme roztomilá miminka, ale na dovolené toužíme po nerušeném klidu. 

Kulinářské poklady

Nebespán. Jak již napovídá název, na tomto místě se budete cítit jako v nebi. Nejen díky kouzelnému prostředí, které vás naprosto pohltí a vy zde budete moci prosedět klidně celé hodiny, ale hlavně kvůli kulinářským zážitkům. Můžete si zde vybrat z denní nabídky lehkých, hravých jídel. Vaří se zde podle ročního období, jelikož základem této kuchyně je vařit pouze z lokálních surovin a v bio kvalitě. Proto zde najdete i domácí marmelády, zákusky a v předvánočním období také vynikající vaječný koňak.

V Kašperských horách ochutnáte i skvělou kávu. Pod náměstím se nachází pražírna kávy, kde si můžete dát voňavý šálek ze směsi, kterou je tato pražírna pověstná – směs se totiž jmenuje po největším silákovi Šumavy, o kterém psal i Karel Klostermann, Rankl Sep. Věřte, že tohle espresso vás určitě postaví na nohy!

Příroda

Z Kašperských hor vede spousta naučných stezek, kterými se dostanete na hrad Kašperk, Modravu (kde se natáčela slavná Kriminálka Modrava), Srní a především do blízkého Amálina údolí. Zde se nachází uzavřené štoly z dávných let, kdy se v celé této lokalitě těžilo obrovské množství zlata. Po domluvě na místním infocentru je možné jednu z největších štol navštívit. Najdete zde i seismologická stanici, která je stále funkční a zaznamenává jakékoliv zemětřesení po celém světě.

Kam dál?

Nejhezčí příroda? Na Šumavě, Lipnu a Třeboňsku!

Kam na vodu v jižních Čechách?

Dovolená v jižních Čechách