Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Reportáž ze šumavské služebny: Jak vypadá skutečná Policie Modrava!

Autor: František Prachař - 
2. srpna 2015
18:03

Televizní seriál Policie Modrava přitáhl k obrazovkám miliony diváků, kteří možná ani netušili, že Modrava své policisty nemá. Ve skutečnosti je jejich Obvodní oddělení v Kašperských Horách.

Celkem jedenácti policistům Obvodního oddělení policie České republiky v Kašperských Horách velí nadporučík Jaromír Vaněk (42). Štíhlý, vysportovaný chlap má se svými lidmi »pod palcem« dodržování zákona a pořádku na celkem 274 km2.

„Ležíme na hranici okresů Klatovy, Prachatice a Strakonice, ale žije tu pouhých tři a půl tisíce lidí. Máme pár desítek trestných činů ročně,“ vysvětluje nadporučík Vaněk.

Nedávno si o tom na jakémsi školení popovídal s kolegou z pražských Nuslí. „Ty mají dva čtvereční kilometry, asi třicet dva tisíc obyvatel a dva tisíce trestných činů. Ve srovnání s tím je u nás božský klid.“

Tým Jaroslava Soukupa, který seriál Policie Modrava režíroval, natáčel na služebně v Kašperských Horách hlavně výslechy a porady. „Přepustili jsme jim na čtyři týdny celé první poschodí. Měli to smluvně zajištěno na našem Krajském ředitelství v Plzni, které natáčení fandilo,“ říká npor. Vaněk.

Jeho jméno se objevilo i v závěrečných titulcích seriálu, figuroval tam jako poradce. „S režisérem Soukupem jsme toho probrali hodně, chtěl práci policie zachytit co možná nejpravdivěji. Ale poslední slovo měl vždycky on.“

Platilo to i o scéně, kdy policista vyběhne za pachatelem z auta. Má mít čepici? „Já myslím, že ne, splnění úkolu má přednost před dokonalostí uniformy. Ale režisér tu čepici chtěl, a tak tam byla.“ Podobných debat vedli řadu, třeba o tom, kde má stát policejní vůz při vyšetřování nehody na křižovatce.

Pokud by vše v seriálu Policie Modrava odpovídalo skutečnosti, Šumava by co do počtu lidí dost prořídla. „Midsomer tu nemáme,“ říká policista Vaněk. „A pravdou také není, že vraždu vyšetřuje obvodní oddělení. K ní vždy přijede buď okresní nebo krajská výjezdová skupina, někdy obě. Technik, operativec, psovod, a když je pachatel dopaden na místě, i vyšetřovatel,“ vysvětluje. Jenomže režisér Soukup vysvětlil zase jemu, že by – při dodržení služebního postupu – seriál nikdy nenatočil.

„A tak jsem mu řekl, že bude mít možná dva miliony spokojených diváků, ale přes třicet tisíc kritiků z řad policistů, kteří vědí, jak to chodí v praxi,“ směje se nadporučík.

Jeho obvodní oddělení v Kašperských Horách má na starosti Kvildu, Horskou Kvildu, Rejštejn, Modravu, Srní, Strašín a desítky dalších malebných šumavských obcí. Jedenáct kašperských policistů slouží »čtyřiadvacítky« vždy po dvojicích.

Nastupují v 7:30 hod., zhruba do deseti přijímají oznámení a podněty občanů, pak vyrážejí do terénu na hlídkovou činnost, odpoledne se totéž opakuje. Velitel Vaněk je ve službě každý den. „Díky tomuhle systému mají moji lidé po službě dva dny volna. Pokud se nestane nějaká mimořádka.“ A stává se? Vzácně.

V roce 2013 tu zaznamenali 68 trestných činů, o rok později 48 a letos do 1. července šestnáct. V drtivé většině se jedná o majetkové činy, loupeže, vykrádačky chat a chalup. „Objasněnost vloupaček jsme měli přes šedesát procent a jsme na špičce obvodů v republice,“ je spokojen velitel Vaněk.

Jednou z mála »mimořádek« policie z Kašperských Hor byla série devatenácti vykradených chat a chalup. Táhla se od června do září 2012. „Ten chlap měl před námi vždycky alespoň krok náskok. Bylo nám jasné, že se pohybuje tady, v místě. Kontrolovali jsme kdeco a nakonec jsme našli polorozbořené stavení nad Kašperkami, kde přespával. A hlídali jsme ho.“

Jenže lupič jim vždycky utekl. „My tam vnikli spodem a on nám pláchl půdou.“ Do akce musela většina policistů. A vyplatilo se to. Při jedné namátkové kontrole z chalupy kdosi vyběhl a začal před policisty prchat.

„Dohnali jsme ho na pasece, kde měl v mlází zaparkované auto. Moc rychle neběžel, kvůli filcákům na nohách, ale prát se chtěl. Až když psovod pustil vlčáka, vzdal to,“ vzpomíná nadporučík. V autě pak našli věci ze čtyř vykradených chat. Ale rekreanti se poučili.

„Dnes už v chalupách prakticky není co ukrást, málokdo tam nechává cenné věci. A stále víc podobných objektů je napojených na centrální pulty ostrahy soukromých bezpečnostních společností,“ dodává velitel Vaněk.

K zatím poslední vraždě v dosahu působnosti policistů z Kašperských Hor došlo před čtrnácti lety. „V Nezdicích tehdy žili dva takoví dost podivínští, ale slušní lidé,“ vybavuje si v paměti Jaromír Vaněk. Bratr a sestra žili osaměle, s nikým se zvlášť nestýkali.

Oba pracovali celý život jako lesní dělníci, on jako dřevorubec, ona při výsadbě stromků a úklidu lesa. Byli prý tak mimořádně skromní, že se den co den spokojili s jedním jídlem – suchým chlebem s kusem salámu. Když žena zemřela, zůstal její bratr sám.

„Říkalo se, že dům, kde žil, je nacpaný penězi. Vždyť oba nikdy a za nic prakticky neutráceli. Vrah starého pána zabil, domácnost přehrabal a odnesl si přes sto tisíc v hotovosti. Naše výjezdovka tam při ohledání místa činu našla ještě několik vkladních knížek na pár milionů korun. Vrah je neobjevil.“ Pustili ho před rokem a hned poté se zabil v autě. Šumavské boží mlýny…

To, co dělá policistům z Kašperských Hor starost, vraždy nejsou. I krádeží a loupeží ubývá, podle Jaromíra Vaňka většina starých kriminálníků sedí a lidé jsou opravdu opatrnější. „Takže teď hodně bojujeme s nelegálním kácením, podvody při dodávání zboží přes internetové obchody a také s alkoholem za volantem,“ shrnuje.

Lesy jsou nejdůležitější – velká část z nich v jejich obvodě patří Národnímu parku Šumava anebo městu Kašperské Hory. Jsou tam ale také desítky soukromých vlastníků, kteří je prodávají nejrůznějším společnostem. „Vnuk dostal v restituci po dědovi les, prodal ho, koupil si bavoráka a firma kus Šumavy podvodně vytěžila,“ říká nadporučík a vysvětluje, jak celý mechanismus funguje.

„Těžařská firma – mnohdy rychle měnící majitele – legálně skácí to, co jí umožní úřady. Pak ale někdy dojde k tomu, že »kdosi« nařízne další desítky nádherných smrků motorovou pilou a ty je také nutné porazit – při pádu by mohly někomu ublížit. „Uhlídat to nejde, všechno se děje ve dne a na základě povolení ke kácení v tom kterém místě. V noci, kdy je pily slyšet do daleka a jízdu kamionů s kládami také, kácí jen hlupák. Ti chytří na to mají povolení. Abychom je dopadli, museli bychom u nich stát.“

Formy a metody kriminality se mění i na Šumavě. Kdoví, možná že i o nich bude pokračování seriálu Policie Modrava. I když nejspíš zase bude z Kašperských Hor.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi