Turisté se při zimních prohlídkách vydají s průvodcem na trasu popisující Vánoce a zimu na středověkém hradě, druhá, speciální oživená prohlídka nabídne pohled na sedm štědrovečerních zvyků, které se dodržovaly, ale také porušovaly za doby krále Karla IV. "Máme poměrně přesné záznamy ze 14. století ze spisu benediktina Jana z Holešova, kde se mluví o tom, co se má na Vánoce udělat, aby byl příští rok plný štěstí a hojnosti, a co všechno se naopak dělat nemá, aby člověk nepropadl vlivu sil pekelných," řekl kastelán. Středověký spis například hovoří o zvyku držet půst, ale zároveň zmiňuje, že tento zvyk se už před staletími hojně porušoval, nezřídka ho nahrazovala zpustlá zábava, alkohol a hra v kostky, popsal Svoboda. K dalším tradičním zvykům patřila koleda, přání a drobné dárečky sousedům nebo kladení slámy do jizeb a kostelů jako připomínka toho, že se Ježíš narodil na slámě ve chlévě.

Prohlídkový okruh Život na hradě provede návštěvníky bývalými interiéry hradní zříceniny. Dozvědí se, jak lidé ve středověku trávili zimu a Vánoce, co všechno se na hradě mohlo dít, co se jedlo a pilo, jak se topilo, když krátké dny střídaly dlouhé, temné a hlavně mrazivé zimní noci, řekl Svoboda. Novinkou je letos v zimě jedna prohlídka v němčině každý den.

Kromě vánočních zvyků se lidé také poučí o tom, co se ve středověku jedlo a pilo. Pokud se vše podaří, dokonce si na těchto vánočních specialitách sami pochutnají, dodal kastelán.

Prohlídky hradu, ležícího v nadmořské výšce 886 metrů, se konají v přesně stanovených časech, oživené prohlídky je nutné si předem rezervovat.