I letos americký časopis Forbes představil žebříček nejmocnějších osobností planety. V internetovém průzkumu lidé vybírali z téměř tří tisíc celebrit. Kdo stojí na samém vrcholu?


1. Oprah Winfrey (53) Ze zneužívání černé dívky, která utekla z domova a dokonce se za to ve čtrnácti letech dostala do vězení, je dnes nejbohatší žena showbyznysu! Dokázala nastřádat více než 1,5 miliardy dolarů, svým majetkem předstihla i autorku Harryho Pottera J. K. Rowling. Winfrey již dvacet jedna let vysílá v USA vlastní pořad The Oprah Winfrey Show s třicetimilionovou sledovaností a obrovským vlivem na společnost. Má i svou vlastní rozhlasovou show. Nejen proto se jí přezdívá Královna médií.
2. Bono Vox (47) Frontman irské kapely U2 se kromě hudby aktivně věnuje charitě. Bojuje proti šíření AIDS, jedná a spolupracuje s významnými politiky a mimo jiné organizuje charitativní koncerty na podporu chudých zemí a Afriky. Za rok 2006 byl dokonce nominován na Nobelovu cenu za mír.
3. Michael Jordan (44) Bývalý profesionální sportovec je dodnes považován za nejlepšího basketbalistu historie. Je také spolumajitelem týmu Charlotte Bobcats. Část svých příjmů získává díky firmám Nike či Coca-Cola, kterým po jeden čas dokonce dělal mluvčího. Jen díky Nike si ročně vydělá 25 milionů dolarů. Má značný vliv na kontrakty s hráči.
4. Paul McCartney (65) Byť od rozpadu kaeply Beatles uplyne 37 let, McCartney vystupuje se svými písněmi nadále. A úspěšně. Jen za poslední rok vydělal na svém turné Amerikou 77 milionů dolarů. Je jedním z nejbohatších lidí Velké Británie - jeho jmění se odhaduje na 30,5 miliardy korun. Aktivně se věnuje záchraně ohrožených mořských zvířat a dluhům zemí třetího světa.
5. Michael J. Fox (46) Řadu let působil jako herec. Zahrál si ve filmu Doktor Hollywood, sérii Návrat do budoucnosti či Mars útočí!. Za svou kariéru získal čtyři ceny Emmy, čtyři Zlaté glóby a řadu dalších ocenění. V roce 1991 mu ale byla diagnostikována Parkinsonova choroba. Na veřejnost se tato zpráva dostala až o sedm let později. V roce 2000 založil Nadaci M. J. Foxe pro výzkum této nemoci a každoročně dává na její zkoumání stovky milionů.
6. Robert Redford (71) Patří k nejznámějším americkým hercům, režisérům a producentům, dosud si zahrál ve více než čtyřiceti filmech. A přitom jeho cesta k úspěchu vedla cestami velmi klikatými. Pokoušel se prorazit jako malíř a když to nevyšlo, na rok odjel pracovat na naftová pole. Je velkým ochráncem životního prostředí.
7. Angelina Jolie (32) Význam oblíbené hollywoodské herečky spočívá hlavně v jejích humanitárních akcích. Již řadu let působí na pozici Velvyslankyně dobré vůle OSN a s manželem Bradem Pittem (43) se aktivně podílí na akcích na podporu chudých zemí a také uprchlíků.
8. Lance Armstrong (36) Bývalého profesionálního cyklistu postihla před lety rakovina. Z ní se po několikaletém boji úspěšně vyléčil. V roce 1997 proto založil nadaci Lance Armstrong Foundation. Pomáhá lidem, pořádá přednášky a financuje vědecké výzkumy - patří mezi nejvlivnější organizace světa. Před třemi lety také do světa vypustil populární žluté gumové náramky Livestrong. Ty nadaci přinesly 60 milionů dolarů.
9. Sean Diddy Combs (38) Americký rapper, producent, herec a byznysmen. Jeho podnikání zahrnuje nahrávací společnost Bad Boy Records, módní kolekci Sean John, filmovou produkční společnost, dvě restaurace a vůni Unforgivable. Ta letos získala od Nadace vůní cenu FiFi pro nejlepší mužský luxusní parfém roku!
10. Tiger Woods (31) Je prvním sportovcem v historii, který za jediný rok dokázal vydělat 100 milionů dolarů. Již potřetí za sebou se stal nejlépe vydělávajícím sportovcem světa, což ho samo o sobě posouvá mezi velmi vlivné osobnosti. Velká část jeho výdělků jde z různých reklamních akcí firem Nike či Gillette.
Dále pod čarou... 11. Mel Gibson - herec 12. Jon Stewart - komik a satirik 13. George Clooney - herec 14. Madonna - zpěvačka 15. Kanye West - producent a rapper