Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovenská vláda padla!

Radžičová jako premiérka Slovenska končí, parlament se vyslovil o nedůvěře vlády
Radžičová jako premiérka Slovenska končí, parlament se vyslovil o nedůvěře vlády  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, bali - 
11. října 2011
22:22

Slovensko jako jediný stát Evropské unie nepodpořil pomoc silně zadluženým státům. Hlasování o navýšení pravomocí záchranného fondu EFSF spojili naši sousedé i s hlasováním o důveře vlády. Poslanci ho nepodpořili a tím vláda premiérky Ivety Radžičové končí.

Koalice čtyř stran pravého středu se kvůli rebelujícím liberálům několik týdnů nedokázala dohodnout na podpoře dokumentu, jehož platnost si vyžaduje souhlas všech 17 zemí Evropské měnové unie. Jednání zkrachovala i v úterý dopoledne, kdy Radičová prosadila na mimořádné schůzi kabinetu návrh spojit hlasování o fondu s vyslovením důvěry kabinetu.

Očekává se, že parlament se v příštích dnech znovu pokusí schválit navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny. Předtím by se ale měla uskutečnit schůzka parlamentních stran. Dokument totiž v principu neodmítá opoziční Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, který už dopředu vybídl koalici k jednání.

Strana dříve uvedla, že záchranný fond v opakovaném hlasování podpoří výměnou za vypsaní předčasných voleb nebo rekonstrukci vlády. Fico před zahájením schůze sněmovny ale tvrdil, že do rekonstruované vlády jeho seskupení vstupovat nechce.

Další vývoj bude záviset také na prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, jenž musí vládu podle ústavy odvolat. Ministři a premiérka ale zůstanou v úžadu až do jmenování nového kabinetu. Gašparovič je v současnosti na oficiální návštěvě asijských států.

gogo ( 12. října 2011 22:16 )

Dříve musel obviněný dokazovat legálnost nabytého majetku. Pokud se mu to nepodařilo, byl obviněn a odsouzen. Což bylo jednoduché a vysoce účinné. Dnes je to úmyslně přesně naopak. Zlodějovi se má dnes dokázat jak peníze ukradl. Což je často nemožné. Zloději dnes udělali zákony pro zloděje...

normal ( 12. října 2011 13:29 )

Nie RADŽIČOVÁ, ale Radičová...ach jaj

gevi ( 12. října 2011 12:17 )

Ano zdanit bohaté a ty různé dividendy by dalo řekněme - zdanění bohatých miliardy, dividendy asi desítky miliard. Odebrat nakradené je obtížné, protože by to muselo být v souladu se zákony (nebo to sebrat podle pocitů v nějaké revoluci) a muselo by se prokázat, co bylo nakradeno, muselo by být zákonně možné "nakradený" majetek odebrat. Nikoho se nezastávám a zlodějů už vůbec ne, ale prostě nejde jít k soudu a říci seberte Grossovi nebo Řebíčkovi 100 milionů, oni je nkradli. Ještě jsem vám chtěl k těm Řekům a jejich pocitům, ale vnoučata se vrtátila ze školy a školky, takže končím. Snad večer. Krátce: Vás by přesvědčilo, kdyby ve světě psali, že žijeme nákladněji, než se nám daří vybrat? Jakékoli vládě, ČSSD s tím bude těžce zápasit taky a taky se jim nepodaří mít vyrovnaný rozpočet. protože dnes i s těmi škrty chybí zhruba 120 miliard a pokd by to Gross zrušil, bude mu chybět ještě víc.

kleopatravii ( 12. října 2011 12:08 )

gevi ( 12. října 2011 11:52 )

Jen obyčejný elementární výpočet, abyste se zamyslel. 150 milionů je 0,3% z 50 miliard. Opravdu chcete tvrdit, že měsíční výdaje na sociální stát jsoiu 0,3% prošustrovaných peněz?

Zobrazit celou diskusi