V pondělí první díl katastrofického filmu podle skutečné události Dukla 61 sledovalo na České televizi hned 952 tisíc diváků a stal se tak vítězem televizního večera. A většina lidí ho, alespoň podle prvních reakcí, hltala se zatajeným dechem. Herci během natáčení museli vydržet šílené hornické podmínky, zažili stísněný prostor hluboko pod zemí, panické ataky klaustrofobie, špínu, velký chlad nebo naopak spalující horko. Ovšem pořád to byl jen zlomek toho, čím si ve skutečnosti prošli skuteční ostravští horníci, kteří v dolech v roce 1961 přišli o život.

108 mrtvých mělo být zapomenuto

Dvoudílný televizní film zachycuje osudy rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století se 108 oběťmi, která měla být zapomenuta. První díl je rodinné drama, druhý spíš katastrofický film. Milan Šlachta (Marek Taclík) je revírníkem na Dole Dukla, jeho žena Marie (Martha Issová) je v domácnosti. Jejich osmnáctiletý syn Petr čeká se stejně starou dívkou dítě. Aby získal byt a zajistil svou rodinu, nastupuje do stejného dolu jako otec. Dne 7. 7. 1961 vypukne v dole požár a na povrchu statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí.

CO SE STALO V ROCE 1961 V DOLE DUKLA ČTĚTE ZDE!

Televizní diváci jsou z dramatu, který uvedla Česká televize nadšeni. „Po technické stránce je ČT opět o kus dál a palec nahoru při televizním formátu - především v kameře a osvětlení. Natáčení proběhlo v reálné lokaci dolů na Rakovnicku a Ostravsku, takže diváka lokace pěkně vtáhnou do děje. Kam se hrabe 3D? Někdy je důležitější to vtáhnutí a to vytváří ten efekt efektivněji,“ pěje na film ódy jedna divačka a ostatní se přidávají.

„Viděl jsem premiéru v kině a jsem naprosto nadšený. Něco tak dobrého ČT ještě neudělala. Skvělý scénář, dokonalá režie, výprava, kostýmy, masky, herecké výkony. Je až neuvěřitelné jak dobré věci umíme dělat, když chceme,“ říká další.

Filmovým kritikům spadla brada

Perfektní a precizní zpracování filmu scénáristů Jakuba Režného a Matěje Podzimka v čele s režisérem Davidem Ondříčkem chytlo za srdce i několik filmových kritiků. Už teď má Dukla 61 hodnocení 80 % od obávané filmové kritičky Mirky Spáčilové. Ta drama nazvala událostí roku. „Konečně se zrodila domácí filmová událost roku. A je příznačné, že nevznikla pro kina, nýbrž na televizní půdě. Ondříčkova Dukla 61 sice vychází z reality, jmenovitě tragédie ze 7. července 1961, kdy kvůli důlnímu požáru zahynulo 108 horníků, ale zosobňuje čistokrevné drama přesahující konkrétní událost. Nadto drama skvěle nasnímané i zahrané v čele s neskutečně vyzrálou Marthou Issovou,“ píše Spáčilová ve svém komentáři.

A podobná slova, možná ještě silnější použila i její dcera, taktéž filmová kritička. „Ondříčkova příkladně neokázalá, a přitom velkolepá rekonstrukce pozapomenuté hornické tragédie ze šedesátých let totiž přepisuje dějiny české televizní tvorby,“ zhodnotila Duklu 61 na výbornou. Podle ní Ondříček ve filmu buduje v divácích napětí způsobem, který je na tuzemské půdě jedinečný.

Prostřednictvím všedních drobností a za pomoci živočichopisu takřka formanovských parametrů dokáže vzbudit zájem o jednotlivé aktéry do té míry, že když konečně dojde na akci, nemůže nám být jejich osud lhostejný. Herci jdou navíc režisérovu záměru v ústrety, a tak ve filmu nenajdeme situaci, jež by v něm neměla své místo,“ vysvětlila. Druhý díl filmu Česká televize uvede 3. června ve 20:15 hod.

Fotogalerie
32 fotografií