Nejmladší oběti ještě nebylo ani sedmnáct let, nejstaršímu horníkovi bylo 56 roků. Drama, popisující tehdejší události, ožila na obrazovkách ČT1 v dvojdílném filmu Davida Ondříčka Dukla 61 s Marthou Issovou (37) a Markem Taclíkem (45) v hlavních rolích.

Video
Video se připravuje ...

Film Dukla 61 o smrti 108 horníků šokoval národ i kritiky Česká televize

Co se vlastně stalo…

Horník, který procházel v jedné z chodeb kolem pásového dopravníku, náhodou zachytil ramenem o spouštěcí páčku zařízení a uvedl do pohybu gumový pás. Sám si ničeho nevšiml. Zařízení tak začalo bez jakékoli kontroly pracovat naprázdno. Gumový pás se třením vznítil a v podzemí postupně vypukl požár nebývalých rozměrů. Požár v dole uvěznil 108 havířů, kteří se udusili oxidem uhelnatým a dalšími zplodinami. V průběhu 24 hodin zasahovalo na místě přes 750 záchranářů a kromě nich ještě milice, hasiči a civilní obrana. Celkem se na záchranných pracích podílelo asi 1000 lidí. Lidé, kteří byli za tragédii zodpovědní, byli odsouzeni.

…a co ukazuje televize

Milan Šlachta (Marek Taclík) je revírníkem na Dole Dukla, jeho žena Marie je v domácnosti. Jejich osmnáctiletý syn Petr čeká se stejně starou dívkou dítě. Aby získal byt a zajistil svou rodinu, nastupuje do stejného dolu jako otec… V sobotu 7. 7. 1961 vypukne v dole požár. Uprostřed něj se ocitají otcové, manželé, synové, kluci mající před svatbou, muži těšící se na důchod. A na povrchu? Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí.

Klid duším i srdcím

„Přiznám se, že než jsem přečetla scénář k Dukle 61, neměla jsem o té tragédii ani tušení,“ říká představitelka hlavní ženské role Martha Issová. „Pro mne je na tom silné, že je to příběh lidí, kteří skutečně žili a zemřeli kvůli lidskému selhání, navíc se o tom ještě nijak moc nemluvilo, a tak mám pocit, že naším filmem můžeme přinést klid jejich duším i srdcím těch, kteří tu po nich zůstali,“ dodává herečka.

Mrazivé svědectví pamětníka

 „Ucítili kouř a začali utíkat. Ten kouř byl ale tak silný, že neměli šanci,“ vyprávěl svědek záchranných prací Jaroslav Čihař. „Našli jsme je (horníky) po celém tom úseku, pět set až šest set metrů dlouhém. Dvojičky, jedinci i celé skupiny. Věděli, že když budou mít potíže, pustí si z hadic vzduch, který se používal na pohon sbíječek. Jenže při havárii se v dole musí vypnout elektrika, vzduch i voda, aby nedošlo k výbuchu. Našli jsme skupinu asi třiceti lidí kolem jedné hadice. Snažili se nadechnout, ovšem v hadici už žádný vzduch nebyl…“

Fotogalerie
33 fotografií