Co všechno patří mezi povinnosti britské královny Alžběty II.? I když by se to tak vzhledem k jejímu věku mohlo zdát, je nutné říct, že se rozhodně nefláká! Hostí ostatní hlavy státu, podniká diplomatické cesty, organizuje večírky, zahajuje nové schůze parlamentu, udělujeo bčanům státní vyznamenání atd.

V roce 2015 měla dokonce až 341 takových akcí, čímž připadá jedna skoro na každý den. Na 89letou dámu docela úctyhodné číslo. A není to jen tak, pokaždé musí předstoupit před lidi a alespoň krátce veřejně promluvit. To by bylo vyčerpávající i pro mnohé lidi v plné síle.

Co se týče politiky, musí být neutrální a nesmí volit, v britské vládě má proto spíše ceremoniální roli. Je reprezentantem své země a lidu. Každý návrh zákona musí ovšem projít jejím schválením. Je také patronkou 600 charitativních organizací.

Královnin denní program:

  • Ráno si pročte noviny a některé z 300 dopisů, které denně dostává. Na některé odpoví sama, ostatní podle pokynů vyřídí zaměstnanci.
  • Velká část korespondence je od ministrů a zástupců zahraničních zemí, ta musí být pročtena a podle potřeby schválena a podepsána.
  • Následují osobní setkání, která trvají 10 až 20 minut. Obědvá v soukromí, ale jednou za čas pozve i desítku hostů.
  • Odpoledne se často účastní osobních schůzek, večer se pak jednou za týden setká s premiérkou.
  • Po večerech si také často čte a občas zajde třeba na filmovou premiéru, charitativní koncert nebo pořádá oficiální akce v Buckinghamském paláci.
  • Před spaním si ještě zapíše záznam do deníku, který si vede od začátku vlády.

Fotogalerie
103 fotografií