„Vzhledem k tomu, že snímek umělecky zpracovává jednu ze zásadních událostí československé historie, atentát na říšského protektora Heydricha, rozhodli jsme se spolu s producenty filmu, oznámit premiéru Anthropoidu v Karlových Varech symbolicky právě v době, kdy si připomínáme výročí této události,“ říká prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Film Anthropoid se bude promítat nejen v rámci slavnostního zahájení ve Velkém sále hotelu Thermal, ale rovněž ve dvou dalších souběžně uváděných představeních určených veřejnosti. Nový koprodukční snímek Anthropoid se natáčel od července do září 2015 v České republice. Tento velký mezinárodní projekt byl slavnostně představen právě na loňském ročníku karlovarského festivalu.

Režisér Sean Ellis obsadil do hlavních rolí parašutistů Kubiše a Gabčíka herce Jamieho Dornana (hvězda filmu 50 odstínů šedi) a Cilliana Murphyho. Jednu z hlavních ženských rolí, Gabčíkovu partnerku, hraje česká herečka Aňa Geislerová. Partnerkou postavy Kubiše Jamieho Dormana je Charlotte Le Bon, známá z filmů Láska na kari (The Hundred-Foot Journey) nebo Muž na laně (The Walk). V roli spolupracovníka výsadkářů Jana Zelenky-Hajského uvidíme britského herce Tobyho Jonese, známého např. z dramatu Pochybná sláva (Infamous) nebo ze sérií Hunger Games (The Hunger Games). Z dalších českých herců uvidíme například Alenu Mihulovou.

Snímek Seana Ellise vznikl podle skutečných historických událostí. Operace Anthropoid se stala iniciačním momentem pro mnoho odbojových aktivit ve 2. světové válce a pomohla - bez ohledu na tragické následky - posílit pocit národního sebevědomí, vlastenectví i osobní statečnosti jednotlivců.

Téma atentátu, stejně jako události, které mu předcházely či následky, které přinesl, se staly námětem řady domácích filmových nebo televizních snímků.  Režisér Sean Ellis se s příběhem seznámil před několika lety a byl fascinován emotivním hrdinským činem českých parašutistů i jeho tragickým vyvrcholením. Film Anthropoid, jehož je Ellis scenáristou a režisérem, dává mezinárodnímu publiku možnost v silném osobním příběhu poznat mimořádný hrdinský čin, akci odporu proti nacismu, která významně zasáhla do průběhu války. Českému divákovi pak nabídne nový a netradiční pohled na důvěrně známé události.

Natáčení Anthropoidu se uskutečnilo ve Vojenském újezdu Brdy, v exteriérech Prahy a v barrandovských ateliérech, kde byla postavena například dekorace interiéru pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje.

Fotogalerie
15 fotografií