Kurzy Zdeňka Pohlreicha probíhají v Pražském kulinářském institutu v Suchdole. Po příchodu redaktora Nedělního Blesku na místo už byla připravená kuchyně a v ní patnáctka přítomných, mezi kterými převažovali hlavně mladíci ve věku 20–30 let. Většina lidí dostala kurz za 4200 korun k narozeninám, zbytek byli buď provozní restaurací, nebo zvědavci, kteří chtěli vidět naživo Pohlreicha.Samotná kuchyně je menší, ale skvěle vybavená.

Hlášky hned v úvodu

Všichni se těšili na příchod hvězdného šéfkuchaře a na jeho hláškování. Ani hned po příchodu na lekci grilování nezklamal. „Nemám rád takový to klasický grilování, když se koupí milion věcí a začne se klobásami, pokračuje kuřecím steakem a končí mrtvicí,“ rozesmál Pohlreich přítomné. Šéfkuchař přiznal, že nejraději má grilování, které připomíná pozvání na večeři a podává se při něm jen jedno hlavní jídlo.

Na denním menu byly hamburgery
Autor: Foto Jajn Horák a Pražský kulinářský institut

Málo sprosťáren

Zdeňku Pohlreichovi asistovali další dva gastronomičtí experti – Roman Vaněk a Václav Frič. Během první části lekce předvedli, jak připravit ostrým nožem kuře na gril. Zároveň zavzpomínali na zákulisí natáčení chystaného pořadu Na nože!. V něm soutěžící měli za úkol nakrájet cibuli. „Sedmadvacet ze čtyřiceti lidí se při tom pořezalo,“ prozradil Vaněk. „Byli tam i takoví experti, co se řízli do ruky, ve které drželi nůž,“ doplnil ho Pohlreich.

Poté se chopili nože sami účastníci lekce grilování. Náš redaktor měl obavy, že ho Pohlreich do pěti minut seřve, jak to často dělá v televizi. V kuchyni měl totiž zkušenosti jen s vařením vajíček a ohříváním párků. Po chvíli váhání, kde má kuře záda, břicho, stehýnka a křidýlka, nakonec připravil pochoutku na gril celkem dobře a povedlo se to, až na jednu výjimku, i ostatním účastníkům kurzu. Zdeněk přitom na nikoho nezvyšoval hlas ani nemluvil sprostě s takovou kadencí jako v televizi. Sem tam ale vulgární slovíčko přece jenom padlo, což ale rozhodně nebylo na škodu, tak ho přece všichni znají. Neodpustil si také klasické upozornění: „Jednou rukou pracujeme, druhou uklízíme!“

Fotogalerie
7 fotografií

Pohlreich použil kečup!

Po naložení kuřátek do marinády se skupina vrhla na výrobu hamburgeru z čerstvého mletého masa. Zdeněk jako bonus předvedl, jak k typickému americkému jídlu připravit chutnou karamelizovanou cibuli. Po ugrilování masa se stalo něco neobvyklého. Zdeněk Pohlreich použil jako přílohu nenáviděný kečup. „Říká se, že jsem nepřítel kečupu, ale hamburger je z Ameriky a patří to k němu,“ vysvětlil.

Mezi dvě opečené housky přidal ještě salát pokapaný tatarkou, plátky rajčete a okurky a na maso přidal onu cibuli. Výsledek byl špičkový a jen těžko se po jeho ochutnání bude člověk vracet ke zplihlým výrobkům z rychlého občerstvení.

Po vaření s Pohlreichem většina frekventantů kursu na fastfoodové náhražky zapomněla
Autor: Foto Jajn Horák a Pražský kulinářský institut

Je to příliš drahé?

V další části lekce se Pohlreich věnoval přípravě César salátu a grilování kuřete. Bylo to opět jednoduché, ale o to chutnější. Nakonec ukázal, jak ugrilovat ananas obalený v přírodním cukru. Mistři v kuchařském oboru jako bonus vyrobili na ananas pěnu připomínající šlehačku. Většinu jejího obsahu ale tvořil alkohol – gin. Po necelých pěti hodinách lekce skončila. Vyplatilo se to za částku 4200 korun?

Podle přítomných lidí, kteří se zúčastnili i jiných kurzů, ano. Konkurenční kurzy s »Kluky v akci« jsou prý dražší, kratší a nudnější. I ti, kteří dostali Pohlreichův kurz darem, byli nadšení. „Mám Pohlreicha rád. Bylo to skvělé a určitě to za ty peníze stálo. Jen jsem čekal, že bude trochu víc nadávat,“ říká s úsměvem spokojený Michael Obrtel.

Kurzu za částku přesahující 4200 korun se zúčastnila patnáctka lidí
Autor: Foto Jajn Horák a Pražský kulinářský institut

 


Recept na karamelizovanou cibuli dle Pohlreicha:

 

POTŘEBUJETE: 1 kg cibule, 0,05 l červeného vinného octa, 100 g cukru, sůl, pepř, tymián, 200 g másla, 1 dl koňaku

PŘÍPRAVA: Cibuli pokrájenou na menší kostičky pozvolna restujte na másle spolu s tymiánem, zastříkněte vinným octem a nechte vydusit doměkka. V polovině dušení přidejte cukr, nechte mírně zkaramelizovat, přidejte koňak a dochuťte solí a pepřem.

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> nakonec připravil pochoutku na gril celkem dobře a povedlo se to, až na jednu výjimku, i ostatním účastníkům kurzu. Zdeněk přitom na nikoho nezvyšoval hlas ani nemluvil sprostě s takovou kadencí jako v televizi. Sem tam ale vulgární slovíčko přece jenom padlo, což ale rozhodně nebylo na škodu, tak ho přece všichni znají. Neodpustil si také klasické upozornění: „Jednou rukou pracujeme, druhou uklízíme!“