Do nové reality show Na nože! se mohl přihlásit každý, kdo si myslí, že umí výjimečně vařit, dokáže se vypořádat se stresem a umí spolehlivě fungovat i pod tlakem. Před kamerami se tak sešli nadšení amatérští kuchaři a kuchařky, i šéfkuchaři z vyhlášených restaurací.
O postupu do semifinálového kola rozhodla nejdříve zdánlivá maličkost – krájení cibule a mrkve. Úkol od Zdeňka Pohlreicha zněl totiž jasně – nakrájet cibuli jednou na tenké proužky a jednou na kostičky. Mrkev pak nakrájet takzvaně na julienne. A než si přísný šéf zvolil konečný tucet soutěžících kuchařů, ochutnal spolu s Romanem Vaňkem a Evou Filipovou ještě kuchařské umění semifinalistů, kterým chtěli porotu zaujmout a zajistit si tak postup mezi finalisty.
Na statku poteče krev?!
Od začátku jsou v pořadu velké emoce. Vedle sebe vaří maminka na mateřské dovolené nebo intelektuálka snící o vlastní košer restauraci s „vyvařeným“ kuchařem či ambiciózním a sebevědomým dorostem.
A jako ostříž je sleduje šéf, spolu s porotci a kamerou. Soutěžící se možná na statku, kde budou během soutěže bydlet, spřátelí. Zvítězí ale jen jeden z nich a právě ten získá i milion. Konečný verdikt vyřkne přísný Zdeněk Pohlreich.
Původ: Velká Británie, vzor Pekelná kuchyně Gordona Ramseye
Začátek vysílání: Září 2010, 1x týdně
Porota: kuchař a moderátor pořadu Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich, šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a autorka několika kuchařek Eva Filipová
Bydlení: Statek za Prahou
Výhra pro vítěze: Milion korun