S touto nemocí se snad v poslední době roztrhl pytel. Bojuje s ní v nemocnici v Blansku už několik dní zpěvák Laďa Kerndl (73), podlehli jí v únoru herec Petr Oliva (†75) a kameraman Stanislav Milota (†85). Zápal plic je obrovská hrozba. Zejména pro ležící pacienty.

Záhadný vir

Nejhorší je, že původně umístili Alfréda Strejčka v benešovské nemocnici na interní oddělení na jednotku intenzivní péče. Jeho zdravotní stav se ale bohužel náhle zhoršil natolik, že lékaři museli narychlo změnit původní plán. „Ve čtvrtek jsme museli pana Strejčka přemístit na ARO,“ přiznal jeden ze zdravotníků.

Fred, jak mu přátelé říkají, podle informací Aha! nemohl dýchat. Jako by nestačilo, že před půldruhým rokem po ataku nějakého záhadného viru přestal ze dne na den chodit, mluvit a vůbec se hýbat. Nyní ho ohrožuje zápal plic.

Naprostá izolace

Nikdo k němu nesmí, návštěvy nejsou povoleny nejen kvůli chřipkové epidemii, ale protože na ARO leží lidé, kterým jde o život. Přitom to loni už vypadalo, že se blýská na lepší časy. Strejček například začal v kladrubské léčebně po roce a půl mluvit.

ARO a JIP

Jaký je rozdíl mezi JIP a ARO? Anesteziologicko-resustitační oddělení zabezpečuje kvalifikovanou resuscitační péči u akutních stavů ohrožujících život – bezvědomí, šok, těžké úrazy, otravy apod. Jednotka intenzivní péče je obvykle dobře vybavený nemocniční pokoj s trvalým dohledem.

Pacient je trvale monitorován, kontrolují se jeho vitální životní funkce. Zjednodušeně lze říct, že rozdíl mezi odděleními je ten, že na JIP se péče soustředí na jedince ohrožené selháním základních životních funkcí, kdežto na ARO u pacientů už funkce selhaly.

VIDEO: Petr Oliva vzpomíná na mrtvého Bodieho z Profesionálů.

Video
Video se připravuje ...

Petr Oliva vzpomíná na mrtvého Bodieho z Profesionálů. Jan Jedlička, Jindřich Bíč, Thomas Kruchina

Fotogalerie
62 fotografií