Od roku 2009 sužovala Martu rakovina jater, kvůli níž musela podstoupit dvě operace. Rozhodně se ale nevzdávala. „Nebrečím ani zatím neumírám, jak psali loni," řekla letos v březnu webu Novinky.cz rázně. Starost jí dělaly pouze otázky na její stav. „Ptala jsem se v Bretani svého lékaře, co mám, sakra, říct, jestli se mě na besedě v pražské Městské knihovně budou čtenáři ptát," prozradila.

Lékař jí prý odpověděl, že čtenáři knih jsou inteligentní, a tak se ji na nemoc nezeptají. „A měl pravdu. Neptali se," doplnila Marta, která vydala pět publikací, vydání další knihy s názvem Víkend s Miriam se už ale bohužel nedožila. 

Kromě psaní se ale věnovala i jiným aktivitám. „Jsem noční tvor jako Kafka, ale na rozdíl od něho nemusím brzy ráno za prací do pojišťovny," popisovala ostatně sama sebe. S bývalým manželem Železným v 90. letech založila Společnost Franze Kafky, kde se coby ředitelka podílela například na prvním kompletním vydání díla Franze Kafky v českém jazyce a pomáhala vydat také dílo Karla Poláčka. Jednu dobu se starala o galerii, nakladatelství, knihovnu i literární kavárnu. Také iniciovala Cenu Jana Zrzavého a zajímala se i o komunální politiku.

S těmito aktivitami ale musela do jisté míry skončit poté, co se odstěhovala do Francie, kde se také podruhé provdala za lesního hospodáře Jöela Davouze. Ani v cizině ale nezahálela a začala podnikat v cestovním ruchu.

Renovovala tam totiž středověkou tvrz asi ze 14. století, kterou kupovala ještě v manželství s Železným. „Zadní trakt byl úplně na zbourání, ale když jsem zjistila, že je tam spousta původních gotických prvků, rozhodla jsem se jej zachovat. Ve zdech domů je cítit historická paměť,“ popisovala spisovatelka.

Ta pak musela po dobu čtyř let rozsáhlou nemovitost pronajímat, aby se jí záchranná akce památky vůbec vyplatila. S nájemníky apartmánů zažila řadu neuvěřitelných historek. Jeden Angličan jí například odmítal zaplatit s tím, že peníze jí pošle z Londýna. Nakonec se Marta rozhodla si dál nedrásat nervy.

„Říkala jsem si: Máš to, holka, zapotřebí? Zjistila jsem totiž, že si skoro stejné peníze vydělám psaním a nemusím se trápit s povlékáním postelí," podotkla maminka moderátora Jakuba Železného (45).  „Taky se mi přestávalo líbit, že po zahradě celé léto běhají cizí děti, zatímco naše vnoučata musejí čekat, až skončí rezervace. Tak málo je vidím, a ještě abych pro ně neměla o prázdninách místo?!“ dodala v rozhovoru pro Novinky.cz.

O své nemoci Železného exmanželka promluvila v časopise Téma. "Nikterak se netajím tím, že jsem byla dvakrát operovaná na rakovinu jater. Na onkologii jsem skoro jako doma," svěřila se tenkrát s tím, že nemoci se prý nepoddává, ale je realistka. "Co čtvrt roku chodím na kontroly. Já se ale nebojím výsledku, protože ten už nemůže být dobrý. U jater nikdy nevíte, jestli v nich nezbyla jedna molekula, která začne bláznit," říká s tím, že do toho stihla prodělat i infarkt.

VIDEO: Exšéf Novy Vladimír Železný: Zničilo mě Grossovo spiknutí!

Video
Video se připravuje ...

Exšéf Novy Vladimír Železný: Zničilo mě Grossovo spiknutí! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

40 let se Železným

Dlouhé čtyři dekády žila se zakladatelem televize Nova Vladimírem Železným. V roce 2002 se ale rozvedli. Proč? To obšírně vysvětlila před třemi lety v rozhovoru pro Dama.cz: "Zpočátku mnozí dokonce tvrdili, že jsme se rozvedli jen na oko kvůli majetku, pak zas že jsem odvážná, když jsem se v pokročilém věku dokázala osamostatnit. Pro mě to však bylo jediné logické a elegantní řešení. Měla jsem pocit, že už mě Vladimír nemiluje, že mu na mně nezáleží, a setrvávat ve formálním svazku je v rozporu s mým temperamentem. Vztah bez lásky je mrtvý vztah. Proto jsem mu navrhla rozvod. Trvalo dva roky, než konečně souhlasil. Víte, to na tom bylo to nejdivnější. Často mi v rozčilení říkal, abych vypadla z jeho života, a když jsem chtěla vypadnout, nelíbilo se mu to.

Fotogalerie
35 fotografií