Dlouho je trápily nevolnosti, nadýmání břicha, únava, slabost nebo bolesti hlavy. Zašly tedy k lékaři a diagnóza byla jasná – celiakie.

„Vždycky když jsem se najedla, jsem se cítila, jako kdybych měla v žaludku krokodýla, tak mě to bolelo. Měla jsem opuchlé břicho, velké potíže s trávením a dlouho nikdo nemohl přijít na to, co mi vlastně je. Když jsem se seznámila se svým budoucím manželem, tak jeho tatínek, který je biochemik, se zajímal o můj stav a nakonec to byl on, kdo přišel na to, že za mými problémy je čtveřice obilovin – pšenice, ječmen, žito, oves! Pak už to bylo o mnoho jednodušší, začala jsem držet bezlepkovou dietu… Až po celém roce diety jsem začala cítit, že to začíná být dobré, zhubla jsem o pět kilo a od té doby si tu váhu držím,“ říká Kristýna.

Podobně na tom byla i Kamila Špráchalová nebo Klára Doležalová. „Zašla jsem na kliniku, kde mi udělali rozbor krve, podle něhož se určuje, které ze čtyř set základních potravin jsou pro mne vhodné a které ne. Každého půl roku se test opakuje a já od té doby mohu jíst do sytosti, ale jen to, co moje tělo akceptuje,“ vysvětlila Klára, která zhubla šest kilo.

Vždy preferuji sýr. Nejsem moc masojed a jednou jsem dokonce byla i vegetariánka. Miluji všechny sýry včetně kozích a ovčích,“ říká Kamila, která stejně jako její kolegyně nechyběla na otvíračce nového obchodu s lahůdkami. A i tady myslí na lidi, kteří nesmí lepek. 

Co je celiakie?

Celiakální sprue neboli celiakie (také glutenová enteropatie, endemická sprue, primární malabsorpční syndrom, choroba Geeova-Herterova, Heubner-Herterova nemoc nebo nesnášenlivost lepku, odlišné od alergie na lepek) je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivostí lepku (neboli glutenu), což je označení pro směs bílkovin obsaženou v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. V současnosti je tato choroba nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky.

Fotogalerie
6 fotografií