Bavič a velký zastánce demokracie, stejně jako výborný herec, to byl Pavel Landovský, který zemřel v pátek večer. Vzpomíná na něj ohromné množství lidí i osobností filmu a divadla. O této ztrátě se rozpovídal režisér Jan Hřebejk, který s ním točil snímek Nestyda.

„Zaskočilo mě to. U Pavla Landovského mi je líto, že nám ty komouši ukradli dvacet let jeho aktivní kariéry, byl to výborný herec a v tom nejlepší životním období tady nemohl hrát.“

Kvůli komunismu se Landovský dostal daleko od filmu i svých přátel, mezitím jej však stále lidé obdivovali a věřili v jeho návrat na obrazovky, což se nakonec stalo. Od ledna 1977 Landovského opakovaně zatýkali a nakonec byl v roce 1978 v rámci akce Asanace donucen opustit republiku. Další léta strávil v Rakousku. Také v emigraci si zahrál v několika filmech či v televizi, mimo jiné se mihl ve snímku Miloše Formana Ragtime.



„Potkal jsem se s ním už dost pozdě, obdivoval jsem ho. Myslím, že patřil k strašně přirozeným hercům jako byl třeba Menšík nebo Rudolf Hrušínský. Byl maximálně lidový, ale přitom to byl svým způsobem aristokrat. Ale taky bych připomněl, že to byl velice dobrý dramatický autor. Byl dost chytrý. Asi bych řekl upřímnou soustrast rodině.“ V dubnu 2013 převzal Landovský z rukou ministra obrany Vlastimila Picka osvědčení o účasti ve třetím - protikomunistickém - odboji. "Mne to překvapilo. Já jsem netušil, že to bude taková trachtace: ministři a krásný ženský," pochvaloval si tehdy Landovský slavnostní ceremonii.

Nejlepší scény Landovského:

Video
Video se připravuje ...

Nejlepší scény majora Terazkyho v Černých baronech YouTube.com

Poslední roky však trávil Landovský spíše o samotě. Trápily ho různé nemoci, na začátku tohoto roku prodělal mrtvici a problémem byla zejména cukrovka, kvůli které byl upoután na invalidní vozík. Většinu času trávil na své chalupě v Kytíně u Mníšku pod Brdy. Svými výroky popudil velké množství jeho fanoušků. Někteří jej poté začali vnímat jako "starého blázna", pro jiné však zůstal ikonou a na jeho upřímnost nedali dopustit. „Naposledy jsem ho viděl letos na Českých lvech,“ řekl na závěr Jan Hřebejk.

Jan Tříska: V Los Angeles jsme ho vzbudili ve 02:00 hod ráno.

Ke smrti herce se vyjadřují i další osobnosti. Kromě Hřebejka také Jan Tříska, který řekl: „Ach bože, já mě Lanďáka moc rád. My jsme ho měli všichni rádi, i když to s ním bylo docela těžký. Byl ale k pomilování. Já jsem ho neviděl hodně let a tuhle jsem šel tak po Národní třídě a zavolal jsem mu a víte, on byl strašně vostrej, takže jsme se zase neviděli. Je mi velmi smutno a až se moje manželka ráno probudí a já jí to řeknu, tak místo snídaně budeme plakat.“

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Pavel Landovský: Takhle ho rozplakalo jeho stáří a neduhy! Markéta Reinischová, Petr Kobrle

Fotogalerie
15 fotografií