Václav Moravec vystoupil tentokrát v pro něj poněkud nezvyklé roli "nepolitického" moderátora. A od začátku slavnostního večera působil lehce nesvůj. Třásl se mu hlas i ruka, pomáhal si více či méně zdařilými politickými vtípky a berličkami. Snad aby si připomněl, v jakém oboru je doma.

Cesta do Afriky premiéra Rusnoka

Moravce stihla tak trochu profesionální deformace. Politiku a kulturu spojoval až nápadně často. Hosty však přece jen rozesmál - poměrně vtipnou sérií nominací, jak by vypadalo předávání cen za nejlepší politické snímky loňského roku. "Bylo by co vyhlašovat... Cenu za celoživotní výkon by mohl získat pražský podnikatel Roman Janoušek za kriminální sérii Obvyklý podezřelý," uvedl Moravec. Miloše Zemana nominoval na cenu za nejlepší scénář za film Tenkrát v Lánech, příběh povolební soboty, zrady a lásky, Davida Ratha za výkon ve Vykoupení z věznice Litoměřice.

Potlesk pak sklidil za poslední "nominaci". "Cenu za nejlepší zvuk si pak odnáší zvukař poslanecké sněmovny za ozvučení snímku Cesta do Afriky v hlavní roli s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem," připomněl únik nahrávky Jiřího "ty vole" Rusnoka, který se ve Sněmovně "třepal", aby nemusel letět na pohřeb Nelsona Mandely.

Lábus děkoval Hurvínkovi, Landovský přijel na vozíku

Důležitější než Moravec však během večera byli samotní nominanti a ocenění. Zaperlil i herec Jiří Lábus, který při přebírání již skutečné ceny za nejlepšího herce ve vedlejší roli děkoval "především Spejblovi a Hurvínkovi, protože je to první loutkové představení, které jsem viděl a od té doby jsem chtěl být herec". Cenu mu mimochodem předávala potleskem oceněná kočka večera, herečka Martha Issová.

To bez ceny, zato notně posilněn alkoholem, odjel Pavel Landovský, který na galavečer dorazil na invalidním vozíku. Střídal bílé i červené víno, bez sklenky však byl málokdy.

Také Aňa Geislerová dorazila na pódium prý již lehce pod vlivem, tentokrát však bublinek. "Jediné, co mě napadlo pod vlivem Moetu, bylo: Jsou cesty hlavní a cesty vedlejší a jsou muži hlavní a muži vedlejší," uvedla kategorii herce v hlavní roli, ve které triumfoval Jiří Schmitzer za snímek Jako nikdy. Jeho herecká kolegyně z dramatu o umírajícím malíři a sochaři Petra Špalková se stala vítězkou kategorie herečka v hlavní roli.

Hořící keř uchvátil kritiky

Favoritem cen filmových kritiků však byl jednoznačně Hořící keř - velmi zdařilé drama o Janu Palachovi. Získal celkem 10 nominací, proměnil jich v sošku hned sedm! Symbolicky nedlouho poté, co v Česku proběhl další Palachův týden, kdy lidé vzpomínali na dramatické události roku 1969 a upálení mladého studenta na protest proti sovětské okupaci. Hořící keř si připsal také prestižní ocenění pro nejlepší film, scénář i nejlepší režii, o kterou se postarala Polka Agnieszka Holland.