Václav Moravec moderoval v sobotu vyhlašování filmových cen, které v přímém přenosu vysílal druhý program České televize. „Ceny filmové kritiky vstoupily do ročníku pátého, a máme tedy všech pět pohromadě a pro moderátora přichází nejtěžší úkol,“ začal hned v úvodu svou zahajovací dvojsmyslně vyznívající řeč Moravec.

Divák u televize se mohl jen divit, proč by z politických debat ostřílený moderátor považoval přímý přenos vyhlašování filmových cen za nějaký těžký úkol. Představování partnerů, neboli sponzorů, většina moderátorů spíš považuje za nutné zlo...

Jenomže následovala věta, která okamžitě zarezonovala v celé gay komunitě, která její drobné významové nuance rozklíčovala a jednoznačně ji považuje za veřejné přiznání k homosexuální orientaci. „Poznamenal jsem si tady heslo představit partnery. Nevím jak vy, já mám jen jednoho, ale dnešní doba si žádá partnerů více,“ řekl Moravec. Publikum senzitivních filmařů asi okamžitě také pochopilo, protože začalo spontánně tleskat.

Na Twitteru tato Moravcova věta okamžitě strhla lavinu komentářů a sdílení. Vyjádřil se k tomu jednak na sociální síti, jednak pro Blesk.cz také Czeslaw Walek, pořadatel tradičního pražského pochodu homosexuálů a leseb Gay Pride.

„Udělal to velmi elegantním způsobem. Na úrovni. Velmi tím pomohl celé gay komunitě. Ukázal tím, že mezi gayi a lesbami jsou zcela normální lidé, které potkáváme každý den. Každý coming out známé osobnosti naší komunitě prospívá,“ řekl Blesk.cz Walek.

Že právě tato věta v přímém přenosu České televize znamenala Moravcův coming out, píší shodně české weby orientované na gay komunitu.

A co na to Václav Moravec? Prý to byla jen legrace. „Byla to jenom provokace. A jak se zdá, tak vyšla,“ vzkázal do Blesku moderátor.