Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebyla vyrobena na „na koleně“, říká armáda k bombě v Afghánistánu. Měl útočník komplice?

Autor: ČTK - 
7. srpna 2018
14:11

O návratu českých vojáků do hlídek v Afghánistánu po nedělním zabití tří účastníků mise rozhodne na místě ve středu zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner. Snaha armády je, aby se tak stalo v řádu několika dnů. ČTK to dnes řekl první zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. Armáda také chystá středeční pietní převezení ostatků tří padlých vojáků do České republiky.

Vojáci padli v Afghánistánu v neděli po útoku sebevražedného atentátníka. Podle Balouna armáda nyní čin vyšetřuje, což potrvá delší dobu. Armáda chce ale co nejdříve vyhodnotit, zda některé okolnosti brání k opětovnému vysílání vojáků do hlídek v okolí spojenecké základny. „Cílem je pokud možno v několika málo dnech vrátit činnost jednotky do standardu,“ uvedl Baloun. Kdy se tak stane, rozhodne ve středu v Afghánistánu společně s místními americkými veliteli Verner.

Při vyšetřování tragédie se také zjišťuje, kdo byl útočník a zda měl komplice nebo kdy a kde mohlo být vyrobeno použité výbušné zařízení. Podle Balouna byla síla výbuchu veliká, a zařízení proto nebylo vyrobeno „na koleně“. Na vyšetřování se podílí několik subjektů.

Čeští vojáci od útoku nejezdí mimo základnu. Podle Balouna plní jiné úkoly. „Víc se starají o zbraně, o sebe, mají organizovanou činnost, mají jiné úkoly, které nejsou spojené s hlídkováním venku,“ poznamenal. Cílem je vojáky zaměstnat, aby neměli čas přemýšlet o tragické události. Nikdo z vojáků dosud podle Balouna nepožádal o stažení zpět do vlasti. V Bagrámu působí zhruba 170 Čechů.

Vojenským speciálem, který do Afghánistánu poletí vyzvednout ostatky vojáků, kromě Vernera do Bagrámu přicestují i dva psychologové. „Jejich úkolem bude nezávislým pohledem vyhodnotit situaci,“ řekl Baloun. Na místě mají vojáci k dispozici vojenského kaplana i psychologa. Posílení týmu označil Baloun za standardní postup, protože hodnocení tamního psychologa může být ovlivněno situací na místě.

Letoun s ostatky se do České republiky vrátí ve středu kolem 16:15. Pietního aktu se zúčastní přední představitelé státu i armády. 

Středečního pietního ceremoniálu na ruzyňském letišti se zúčastní i jednotka 42. mechanizovaného praporu z Tábora. V blízké budoucnosti si táborští vojáci připomenou památku padlých i nástupem a dalšími akcemi. Vzpomínka na ně bude umístěna v čestné síni jednoty, řekl ČTK velitel Daniel Cekul.

Pohřby vojáků se budou konat v místech, která si určí rodina. „Všechny rodiny souhlasí, aby se pohřby uskutečnily s vojenskými poctami, jak přísluší padlým hrdinům,“ řekla ČTK Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu.

necesany ( 8. srpna 2018 13:26 )

Vojákům sloužícím v Afghánistánu náleží denně příplatek v rozpětí mezi 3600 a 5200 korunami !!! Bez komentáře

snehulak ( 7. srpna 2018 16:54 )

Ani bych se nedivil, kdyby dnes skutečně pomáhali Afgáncům proti USA a ČR dávní nepřátelé, Rusové.

santikxauz ( 7. srpna 2018 16:46 )

V Británii by měli jasno,určitě pochází z Ruska.

Zobrazit celou diskusi