Dřevěné sochy apoštolů na Staroměstském orloji jsou staré 70 let. Tehdy bylo nezbytné je všechny obnovit, protože je zničil požár z 8. května roku 1945. Zakázku od města dostal akademický sochař Vojtěch Sucharda, který měl jasnou představu o zpracování celého díla, úředníci mu ji ale nepovolili realizovat.

Vojtěch Sucharda odmítal vytvořit kopie původních soch apoštolů. „Pan sochař měl tehdy úplně jinou vizi. Nesouhlasil, aby tam byly například sošky s turbany, chtěl orloj upravit dle vlastních představ, ale nebylo mu to dovoleno,“ vysvětlil restaurátor Jiří Matějíček, který dostal renovaci soch apoštolů na starosti.

Sochař roku 1948 dílo nakonec realizoval dle přání památkářů, na znamení nesouhlasu ale do sochy svatého Tomáše umístil pouzdro do speciálně vytvořené dutiny. Uvnitř se nalezlo 18 stran textu a dobové noviny. V textu Vojtěch Sucharda kritizoval tehdejší úředníky a dokonce připsal i originální pohádku, která satiricky celou událost popisuje.

Restaurátoři během průzkumu sochy svatého Tomáše ze Staroměstského orloje.
Autor: MHMP

Na vzkaz se přišlo díky tomu, že socha svatého Tomáše měla oproti ostatním sochám výrazně jinou váhu. Odborníci ji proto prozkoumali rentgenem a objev byl na světě. „Vzkaz skončí v archivu, do schránky se zřejmě vloží nový vzkaz budoucím generacím. Ten by tam měli dát restaurátoři z dílen, aby po svém zhodnotili současný stav a společnost,“ popsal pražský radní Jan Wolf (KDU-ČSL), že dutina uvnitř sochy dostane po objevu další smysl.

Sochy z parléřské huti

Dalším významným nálezem jsou čtyři kamenné sochy, které se na budově radnice nacházejí u kalendária nad první římsou nad vstupem. Objevily se tu prostory se dvěma sousošími, které byly z nejasných důvodů zazděné. Mohlo jít o ryze praktické řešení, aby zde nehnízdili ptáci, odborníci si však zatím důvody tohoto opatření nejsou zcela jisti.

„Na sochách jsou zvířecí motivy. Na jedné straně je postava sovy s holubicí, na druhé straně jakási lasice. Nelze ji přesně identifikovat, protože je zatím vidět jen část. Snažíme se na místo dostat kamerami a sochy nafotit z různých pohledů. Odhaduji, že díla spadají do parléřské hutě zhruba kolem roku 1410,“ uvedl restaurátor René Tikal.

Zatímco odborníci se budou věnovat unikátním nálezům, rekonstrukce Staroměstské radnice dál pokračuje. Přestože se podle radního Jana Wolfa pracovníci vlivem nálezů o něco zdrželi, stále platí, že na oslavy 100 let od vzniku Československa 28. října 2018 by mělo být hotovo a historická budova v centru Prahy se tak stane součástí velkých oslav.

Podívejte se na galerii, ve které najdete i kompletní vzkaz Vojtěcha Suchardy:

Fotogalerie
43 fotografií