Jaroslav Bořita z Martinic, Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka a písař Filip Fabricius. Jména, o kterých se dodnes žáci učí ve školních škamnech. Nebýt jedné důležité události, při které byli vyhozeni z okna Ludvíkova paláce na Pražském hradě, nevědělo by se o nich. Díky pražské defenestraci roku 1618 však jejich jména vstoupila do světových dějin.

„Byla to mimořádná historická událost, která měla celoevropský i celosvětový dopad,” uvedl při zahájení panelové diskuse radní hlavního města Jan Wolf (KDU-ČSL), který setkání historiků s veřejností inicioval. Třetí pražskou defenestraci totiž začala třicetiletá válka, která byla největším konfliktem, jakou starý kontinent do té doby zažil.
Třetí pražská defenestrace se odehrála na Pražském hradě.
Autor: Eva Fornálová

Panelová diskuse, při které řečnili přední historici, vzbudila zájem zhruba 70 příchozích. Posluchači hltali každé slovo z úst historiků. „Tehdejší reakce stavů, kteří se rozhodli vyhodit místodržící z okna, byla spíše sebe-obranným aktem,” vysvětlil Petr Vorel z Univerzity Pardubice. „Tím samozřejmě nechci schvalovat vyhazování z oken, ale tehdy v českých zemích probíhaly takové tlaky, které k tomuto řešení vedly.”

Boj proti mýtům

Podle Vorla se jedná o problematickou událost. Mnoho lidí si dodnes myslí, že se tehdy čeští stavové hodlali vzbouřit Habsburské dynastii a zvolit si jiného krále. Tak to však úplně nebylo.

„Defenestrace byla způsobena především doručováním zemského řádu a pořádku a zejména Rudolfova majestátu, který zaručoval náboženské svobody v českých zemích,” vysvětlil historik Václav Ledvinka z Archivu hl. města Prahy. „Defenestrace byla namířena proti škůdcům, kterými byli místodržící, ne proti panovníkovi. Šlo o symbolický akt.” V Čechách tou dobou vládl císař Matyáš, mladší bratr známějšího císaře Rudolfa II. Ten byl ochoten s českými stavy jednat. „Jeho smrtí v roce 1619 se situace zcela změnila,” upřesnil Ledvinka. „S Ferdinandem II., který na český i říšský trůn nastoupil po něm, už dohoda nebyla možná. Následné události pak vyústily ve třicetiletou válku.”

Pozapomenutá událost?

Kromě Petra Vorla a Václava Ledvinky na panelové diskusi vystoupili ještě Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd a Jan Royt z Univerzity Karlovy. „Napadlo mě, že je zde velká historická událost, ve které Praha sehrála nezanedbatelnou roli a která stojí trochu v pozadí milníků z minulého století,” vysvětlil radní k tomu, proč celou akci inicioval.

Fotogalerie
13 fotografií