Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Striptýz“ starostů už nepůjde až na kost. Podívaná ale zůstane anonymní

Autor: zst, ČTK - 
29. května 2018
16:08

Údaje o movitém majetku a závazcích obecních politiků budou nově neveřejné, odrazovaly totiž zájemce kandidovat v podzimních komunálních volbách. Sněmovna zároveň ale nepodpořila návrh Senátu, který chtěl, aby každý, kdo informace o komunálním politikovi žádá, musel nově říct své jméno. Novela zákona o střetu zájmů s omezeným „striptýzem“ starostů tak prošla dolní komorou v původním znění.

Za původní verzi zákona lobboval v Senátu silně předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, na což si členové horní komory parlamentu stěžovali. Předseda senátorského klubu STAN Jan Horník to dokonce označil za zastrašování.

Novela byla připravena kvůli tomu, že stávající podoba zákona by odradila zájemce o místa v obecních zastupitelstvech v nadcházejících komunálních volbách. Například někteří manažeři či pracovníci finančních ústavů mají zakázáno zveřejňovat své příjmy.

U představitelů malých obcí, kteří za obecní funkci nepobírají plat, by proto nově měly být veřejné jen údaje o nemovitostech a funkcích ve firmách.

Neveřejné mají být všechny údaje o závazcích a movitých věcech. Komunální politici by tak zveřejňovali data o příjmech, nemovitostech, cenných papírech a podílech ve firmách. V případě obecních politiků, kteří nejsou za výkon funkce placeni, by s výjimkou zastupitelů statutárních měst včetně Prahy nebyly veřejné údaje o příjmech a majetkových výhodách.

Poslanec ANO Milan Brázdil apeloval podobně jako Piráti, aby se politici za svůj poctivě nabytý majetek nestyděli a zdůvodnili tak, proč by je lidé měli volit. Marek Výborný (KDU-ČSL) takový přístup odmítl. Pokud by podle něj byli obecní politici donuceni k majetkovému striptýzu, na podzim se komunální sféra úplně rozpadne.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že novela má zajistit dostatek kvalitních adeptů na starosty a radní, a bude tak znamenat „zpomalení procesu debilizace zastupitelských sborů“.

Jak probíhá volba starostů čtěte ZDE

salto ( 30. května 2018 07:18 )

Nebylo to původně myšleno pouze na Babiše a tak nějak se to zvrtlo?

agfor ( 29. května 2018 17:49 )

Mosteckému primátorovi Paparegovi u je stejně buřt. Skupuje lacino pozemky a v plánu města je "zhodnotí" a draho prodá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa