Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpověď syrské lékařky v Česku: Asad mi zavraždil tchána. Je to psychopat a čiré zlo

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
19. května 2018
05:41

Sedm let trvá v Sýrii konflikt, který pomalu ničí a ožebračuje celou zemi. V hlavních rolích Rusko, Spojenci, tzv. Islámský stát, ale především prezident Bašár Asad, tedy alespoň podle některých Syřanů. Česko-syrská lékařka Samira Sibai dokonce prezidenta označila za vraždícího psychopata a přiznala, že jí zabil tchána. Protože se sama postavila proti režimu, do Sýrie se vrátit nemůže. Se svým příběhem se podělila v rámci veřejného slyšení o současné situaci v Sýrii na půdě Senátu.

Válka, která stála domov odhadem 13 milionů lidí. Část z nich před boji utekla i do Evropy, a přispěla tak k situaci, kterou i „starý kontinent“ přestal zvládat. Přestože se ale boje s tzv. Islámským státem v Sýrii blíží ke konci, návrat Syřanů do vlasti je v nedohlednu. Straší je totiž jejich prezident, který si začíná vyřizovat účty s opozicí. A s Ruskem v zádech se mu zatím nikdo z mezinárodního společenství nepostavil.

Bylo hodně těžké dívat se na to, jak je moje země postupně ničena. Když to v Sýrii vypuklo, působila jsem v Egyptě. Moji rodiče a sourozenci ale byli ve městě Homs, a tak jsem se v přímém přenosu dozvídala, co se děje. Už v roce 2011 se tam střílelo do demonstrací, potom začalo bombardování. To byl okamžik, kdy oni opustili Sýrii a odjeli do Česka. Od známých a příbuzných, kteří tam zůstali, se dozvídáme, jak je to horší a horší,“ popisuje revoluci v zemi lékařka, jejíž matka je Češka, otcem je Syřan, který v Česku studoval v 70. letech.

Teď, když má režim to město znovu pod kontrolou, tak tam začala vlna zatýkání, také se to týkalo některých našich příbuzných, a spousta lidí odjela následkem toho. Bojí se represí. Režim se začíná mstít na těch, kteří se mu odvážili postavit,“ popisuje současný stav v jednom z měst, které se stalo bojištěm syrské občanské války.

Podle Sibai by to mohlo vyvolat postupnou další emigraci Syřanů za hranice státu, jehož území je nyní uzavřeno. „Veškeré hranice Sýrie jsou uzavřené. Lidé se dostávají jen někdy do Libanonu a pokoutně do Turecka,“ poznamenala s tím, že je možné, že se dají do pohybu hlavně lidé z táborů v Turecku nebo Libanonu, protože vidí, že konflikt nekončí.

„Asad je vraždící psychopat, čiré zlo“

V Senátu se během veřejného slyšení objevily hlasy několika Syřanů, kteří za původce rozvrácené Sýrie rázně označily přímo prezidenta Asada. Podle česko-syrské lékařky je hlava státu skutečně čirým zlem. „Je to vraždící psychopat, je čirým zlem, jinak se to bohužel nedá říct. Člověk, který dokáže dát rozkazy, aby se bombardovala města plná civilistů, aby cíleně zabíjeli lékaře, což je důvod, proč odjel můj otec a proč byl zavražděn můj tchán, který obklíčí nějakou oblast a nechá ji vyhladovět, na tom se nedá najít žádná dobrá stránka,“ míní o syrském prezidentovi jeho odpůrkyně.

Samira Sibai vyrůstala v Česku, v pěti letech se rodina přestěhovala do Sýrie. Její matka je Češka, otec Syřan. Většinu života prožila v Sýrii, později žila i v Egyptě. Rodina se vrátila do Česka kvůli konfliktu. „Vzhledem k tomu, že jsem byla aktivní proti režimu, bylo by pro mě životu nebezpečné se do Sýrie vracet,“ uzavřela své vyprávění.

A jak je to s „útěkem“ bojeschopných mužů, kteří mají podle prezidenta Miloše Zemana bránit svou vlast?

Podívejte se na celý rozhovor ve videu:

Sibaika ( 29. srpna 2019 04:19 )

Já jsem to viděla na vlastní oči.Ve všem má pravdu.

Sibaika ( 29. srpna 2019 04:16 )

Nesmysl

marmat ( 20. května 2018 23:25 )

Kdyby se v něm nezhlídnul PUTIN, bylo vše jinak !!!

arne100 ( 19. května 2018 21:52 )

To jsem si mohl myslet to je zase článek pro žvanilové jak vyšitý.Ještě chybí abyste do toho namotali Zemana,Babiše a bude to OK.Jste jen nadržená svoloč.Za totality byste drželi hubu a dnes si ji otevíráte jste jen ubohý český póvl.

agfor ( 19. května 2018 17:46 )

Mně zase zabili čeští felčaři tátu a na rozdíl od Asada zatím ještě žijí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa