Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Sýrii začala „konečná fáze“ boje proti Islámskému státu. I s podporou USA

Autor: ČTK, zst - 
2. května 2018
06:46

Bojovníci z arabsko-kurdské koalice (SDF) podporované Spojenými státy zahájili v úterý ofenzívu proti zbytkům území na východě Sýrie ovládaným teroristickou organizací Islámský stát (IS). Útok proti desítkám lokalit je podle SDF "konečnou fází", která směřuje k definitivní likvidaci odporu islamistů. Zahájení ofenzívy potvrdilo americké ministerstvo zahraničí.

SDF operuje hlavně ve východní Sýrii. Podílela se i na dosavadním boji proti IS. Podporuje ji americké letectvo a speciální jednotky. Radikály z IS se jí podařilo vytlačit z provincie Dajr az-Zaur východně od Eufratu v průběhu loňského roku.

IS ovládal většinu provincie Dajr az-Zaur, syrské vládní jednotky ale postupně dobyly oblasti západně od řeky Eufrat, zatímco příslušníci SDF vybojovali východ od Eufratu.

Koalice údajně bombardovala civilisty

„Konečná fáze“ začala den poté, kdy byly spojenecké síly obviněny ze zabití nejméně 23 civilistů, z toho deseti dětí. Mělo se tak stát při náletech na vesnici ovládanou extremisty na severovýchodě Sýrie. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR), která monitoruje situaci v zemi ze zahraničí. Podle SOHR není zatím jasné, zda letecký útok podnikla „mezinárodní koalice vedená Spojenými státy nebo irácké síly“.

Nálet byl zacílen na vesnici Al-Kasr v provincii Hasaká. V oblasti se arabsko-kurdské milice, podporované mezinárodní leteckou koalicí v čele s USA, snaží vyhnat z posledních bašt radikální bojovníky Islámského státu.

Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že mezi mrtvými je deset dětí, šest žen a sedm starých lidí. Syrská státní tisková agentura oznámila, že zahynulo 25 civilistů. Z útoku obvinila koalici vedenou Spojenými státy.

agfor ( 2. května 2018 17:15 )

Kolikátá konečná fáze už to je ? Důležité však je, že obě strany bojují s americkými zbraněmi. To si zase Donald a jeho kumpáni namastí kapsy.

santikxauz ( 2. května 2018 10:37 )

USA tam opět něco vymyslí a vyvolají nepokoje,aby měli důvod zaútočit,každý dobře ví,že jim Sýrie leží v žaludku.

gladio ( 2. května 2018 09:42 )

zase tu obělháváte lidi? USA fašismus založil islámský stát ia vyzbrojoval islámké teroristy . lživě nazývané opozice válku v sýrii ,libyi, iráku, afganistánu, srbsku, jugoslávii, na ukrajině vlastně všude vyovalo fašistické zlo USA a jejich spojenci hitlerovci nato, izrael občanskou válku v arabských zemích puče muslimského bratrstva vyvolaly USA Vůdci arabských revolt se školili za americké peníze http://www.novinky.cz/.../231298-vudci-arabskych-revolt... Řada mladých vůdců nynějších arabských revolucí získala americký výcvik a jejich seskupení dostávala finanční podporu z USA fašistická diktatura USA ,na své nelegální okupační vojenské základně v Sýrii cvičí teroristické jednotky ,EU drží tlamu ,žádné sankce na agresivní USA nechystá http://www.novarepublika.cz/2017/12/rozvedka-informovala-o-priprave.html v Sýrii zatčeni důstojníci Britské SAS,američan, a izraelec , řídili odpor teroristů DAEŠ islámského státu - žádné předávání USA a Británii ale tyto teroristy popravit http://www.novarepublika.cz/2018/03/spojeni-mezi-britanii-daes-jiz-nelze.html Spojení mezi Británií a DAEŠ již nelze nijak skrýt islámský stát , terorismus řídí zrůdné fašistické diktatury usa a nato okamžitě vystoupit z teroristických států EU NATO ,vyhostit teroristy z USA Islámský stát vytvořily USA a Saudská Arábie prohlašuje expremiér státu Katar ,mainstream v USa i čr drží tlamy http://www.novarepublika.cz/2017/11/jgjatras-otresne-odhaleni-zlocinny.html Někdejší premiér Kataru vydal svědectví o tom, jak jeho země, řízena Spojenými státy a pod jejich dohledem, spolupracovala se Saudskou Arábií a Tureckem při dodávání zbraní a peněz džihádistickým povstalcům v Sýrii. McCain se fotil s islámskými extrémisty a neonacisty! fuhrer republikánů v USA je terorista http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/mcadams-mccain-se-fotil-s-islamskymi-extremisty-a-neonacisty / V loňském roce se John McCain „zviditelnil", když se fotografoval s ex

Antonin Blaha ( 2. května 2018 07:54 )

 Jaka konecna faze?Jako ze se oficialne prevlecou do Americkych uniforem?😂😂

Zobrazit celou diskusi