Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zabiják ISIS odhalil svou černou duši: Co se stalo z „obyčejného muslima“

Autor: Darina Jíchová - 
4. května 2018
19:30

Válka v Sýrii trvá už sedm let. Provládní jednotky prezidenta Bašára Asada bojují jak proti Islámskému státu, tak proti místním rebelům. Dějištěm mnoha střetů bylo město Rakka, ze kterého pochází i muž, který se rozhodl s reportéry stanice BBC sdílet svůj příběh. Sám uvedl, že na začátku války byl jen obyčejným muslimem, ale ISIS ho změnil na chladnokrevného zabijáka, který dostal speciální pozvánku.

Muž si nechává říkat Chálíd, ale nejedná se o jeho pravé jméno. Vypověděl, že nešlo o jeho rozhodnutí. „Nepředstavujte si, že jsem se jednoho dne doma v Rakce probudil a řekl jsem si, že se stanu vrahem. Dostal jsem speciální pozvánku,“ popsal svůj vstup do řad ISIS. Společně s dalšími pěti muži byl vycvičen v Aleppu.

Náročný výcvik od Francouze v Aleppu

„Muž, který nás učil, byl Francouz. Ukázal nám, jak používat ruční zbraně s tlumičem i jak účinně zabíjet se sniperskou puškou,“ řekl Chálíd, který přidal další podrobnosti: „Cvičili jsme na zajatcích. Velitelé je umísťovali do míst, kde bylo složité je zabít. My jsme museli prokazovat naše schopnosti. Nejtěžší bylo, když byla terčem jedna osoba z větší skupiny a nikdo další nesměl být zraněný.“

„Většina našich útoků pobíhala z jedoucí motorky, jeden řídí, druhý střílí. Řidič musí jet těsně vedle auta, kde je váš cíl – pak stačí vystřelit, terč nemá kam utéct,“ dodal, že některé jeho mise byly obtížné. „K některým lidem se nedá dostat, mají ochranku. Z jejich blízkých jsme si tak museli vytipovat jednoho, na něho zatlačit, jen tak jsme se mohli dostat k naší skutečné oběti,“ vysvětlil Chálíd praktiky ISIS.

K boji přes zkušenost z vězení

„Když jsem se k Islámskému státu přidal, nechtěl jsem bojovat. Měl jsem pocit svobody, konečně po tolika letech útlaku. Přišlo mi, že dělám něco pro svůj lid. Roky jsem se díval, jak Asadovi vojáci bijou mé sousedy, nikdy před tím jsem neměl odvahu se jim postavit, až teď,“ uvedl, aby dodal: „Víte, strávil jsem nějakou dobu ve státním vězení. Zatkli mě na jednom z protestů proti Asadovi. Mučili nás, po čase jsem nemohl už ani chodit a spát. To byl pro mě zlomový bod.“

„Věšeli nás ke stropu a bičovali nás. Říkali nám, že se Asad postará o to, abychom všichni zemřeli. Věděl jsem, že jestli se odtamtud dostanu, nebudu už jen přihlížet tomu, co se děje. Nejdřív jsem byl dost pasivním členem, vězení mě ale přesvědčilo, že musím přijmout nabídku vojáků a přidat se mezi ně. Vycvičili mě a já jsem se pomstil všem, kteří mě věznili. Zabil jsem je bez milosti a nelituju toho,“ řekl novinářům.

ISIS vystřídala al-Káida

„Ze začátku jsem se zaměřoval na provládní bojovníky, zabil jsem jich stovky. Nejvíc mi vadili ti, co mlátili demonstranty,“ zmínil Chálíd. Svěřil se s tím, že časem ztratil víru v revoluci, kterou sliboval Islámský stát a opustil jejich řady. Přidal se ale k al-Káidě. „Začali se chovat stejně jako Asadovi vojáci, nemohl jsem dál za ně bojovat.“

„Obrátili se proti civilistům, unášeli je, zabíjeli je a zabavovali jim jejich majetek. Nemohl jsem to snést. Viděl jsem, jak ukamenovali nevinnou ženu, znásilňovali a vraždili děti,“ popsal řádění ISIS muž, který dále řekl: „Chalífát ale nejde jen tak opustit a přejít k jinam. Tehdy jsem zastával dost vysoký post, byl jsem šéf bezpečnosti. Nicméně mě kontaktovali muži z al-Káidy a já se stal jejich dvojitým agentem.“

Chálíd tvrdí, že jeho role byla velmi nebezpečná, obě teroristické skupiny věděly, že s nimi spolupracuje. Nikdo ale netušil, komu je ve skutečnosti loajální. „Tušil jsem, že to dlouho nevydrží. Vraždil jsem pro ISIS ale i pro al-Káidu, té jsem navíc prozrazoval tajné infomace, které mi v chalífátu svěřili. Jedinou možností, jak přežít, byl útěk,“ řekl reportérům BBC. Skrze syrské město Dajr az-Zaur uprchl do Turecka.

Ze zabijáka je znovu civilista

Novináře nejvíce zajímalo, zda něčeho lituje a jestli se bojí toho, že jednou bude za svoje činy souzen. „Ne, ničeho nelituju. To, co jsem dělal, nebyl zločin. Podívejte se, když vidíte, jak někdo zabíjí vaše bratry, nemůžete jen tak přihlížet. Moje akce byla sebeobrana. Zabil jsem stovky lidí, ale všechno to byli nepřátelé svobody a pravého islámu. Není čeho litovat, nikdy jsem nezabil nevinného,“ odpověděl jim prostě.

„Spím klidně, každá moje oběť si zasloužila zemřít. Odešel jsem ze Sýrie a stal jsem se opět civilistou. Nejsem voják, když mě někdo urazí, nezabiju ho,“ zakončil hovor s novináři. Interview s Chálídem je součástí dokumentu Sýrie: Světová válka, který BBC připravuje.

Zobrazit celou diskusi