Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pět týdnů dovolené i kratší pracovní týden. Odbory mají nový cíl a starého šéfa

Autor: base, ČTK - 
27. dubna 2018
19:25

Zkrácení pracovní doby o 2,5 hodiny týdně či uzákonění pěti týdnů dovolené pro všechny bude v příštích letech prosazovat Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Usilovat bude i o zrušení karenční doby a dřívější odchod do penze pro pracovníky v náročných profesích. Úkoly pro příští roky schválili v pátek v Praze odboráři a odborářky na sjezdu ČMKOS, odborovou centrálu povede další čtyři roky Josef Středula.

„ČR se nenachází tam, kde si zaslouží. Myslíme si, že mzda ve výši deset eur včetně odvodů v zemi, která má slušný výkon ekonomiky, není v pořádku. Čeští zaměstnanci mají rozhodně na víc,“ řekl Středula. Dodal, že odboráři budou „nekompromisně vyjednávat“ o dalším navýšení mezd. U minimální mzdy budou požadovat růst o 1500 korun od ledna.

Odbory podle Středuly podporují vstup ČR do eurozóny. Česko by však nemělo euro přijímat teď, ale až po posílení koruny za lepšího kurzu, řekl Středula. Loni ve čtvrtém čtvrtletí dosahoval průměrný výdělek v Česku 31 646 korun. Podle Středuly při kurzu 27 korun by průměrný zaměstnanec v ČR vydělal 1172 eur, při kurzu 24,30 Kč za euro by to bylo 1302 eur a při kurzu 21,60 pak 1465 eur. „Mít a nemít 300 eur je opravdu vysoká kupní síla,“ dodal Středula.

Středula opět šéfem

Právě Středula povede odborovou centrálu i v příštích čtyřech letech. Ve volbě předsedy neměl protikandidáta. Hlas mu dalo 183 ze 187 delegátů sjezdu. Místopředsednické posty obhájili Vít Samek a Radka Sokolová. 

Středula se poprvé postavil do čela ČMKOS, která zastřešuje 29 svazů s asi 310 tisíc členů, v dubnu 2014. Předtím vedl nejsilnější odborový svaz KOVO. Ve funkci vystřídal Jaroslava Zavadila, který se stal poslancem za ČSSD. 

Babiš: Přijmout euro? Teď rozhodně ne

Na sjezdu odborářů vystoupil také premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Delegátům řekl, že nyní je proti vstupu do eurozóny. Vlastní měna je podle něj vhodný nástroj pro řešení případné hospodářské krize. Skepticky se postavil i k posilování koruny. Kdyby koruna posílila na úroveň 18 až 19 korun za euro, mohlo by to podle něj ohrozit český vývoz.

Babiš také zmínil chybějící síly do technických profesí či zdravotní sestry. Dodal, že na rozdíl od odborů se nestaví proti přivážení potřebných pracovníků ze zahraničí, kteří musí ale pracovat za stejných podmínek a za stejnou mzdu jako Češi. Podle odborníků na problematiku zaměstnanosti Česko už dosáhlo přirozené nezaměstnanosti a volné síly na trhu nejsou. Lidé, kteří jsou v evidenci úřadů práce, nemívají potřebnou kvalifikaci.

Úřady práce „makají“

Odboráři nesouhlasí s tím, že by se úřady práce problematice zaměstnanosti nevěnovaly a úředníci dostatečně nepracovali. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula podotkl, že úřady se nevěnují jen řešení nezaměstnanosti, ale také vyplácení dávek. „Lidé opravdu na úřadech práce nelelkují. Mají spoustu jiných úkolů,“ dodal Středula.

Podle něj zlepšení situace v Česku nepomohlo ani to, že minulá vláda seškrtala pro letošek výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti z 2,5 miliardy na 0,5 miliardy, mimo jiné tedy prostředky na rekvalifikace, školení a další přípravu.

Kvůli škrtům v letošním rozpočtu se Středula přímo na tiskové konferenci střetl s Babišem, který byl v minulém koaličním kabinetu ministrem financí a resort financí spravovalo jeho hnutí ANO. Babiš argumentoval tím, že jako šéf státní pokladny zlepšil výběr daní a za snížení částky na zlepšení zaměstnávání nemůže. Středula mu naopak připomínal, že o rozpočtu a snížení sumy rozhodoval celý kabinet, tedy i ministr financí a ministři z hnutí ANO.

Středula k Babišovi a Hamáčkovi: Sluší vám to spolu

Odboráři budou odpoledne volit vedení centrály na příští čtyři roky. Jediným kandidátem na předsedu je Středula. Protikandidáty nemají ani místopředsedové Radka Sokolová a Vít Samek. Podle mluvčí ČMKOS Jany Kašparové je navrhly do funkce znovu odborové svazy a dá se předpokládat, že se nynějšímu vedení nikdo další nepostaví a sjezd ho zvolí.

Na sjezd dorazili také šéf Senátu Milan Štěch či předseda Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD). V sále seděli Babiš a Hamáček vedle sebe. „Sluší vám to spolu, pánové. Kdybyste potřebovali místo, poskytneme,“ řekl Středula v narážce na vyjednávání o nové vládě. Později uvedl, že je třeba, aby vláda s důvěrou co nejdříve vznikla.

Sjezd v pražském hotelu Olšanka zahájilo promítání klipu s rychlými záběry z odborářských akcí a se střídajícími se tvářemi pracovníků. Doprovázelo ho bubnování. Bubenická skupina roztleskala odboráře v sále. Hned v úvodu přítomní minutou ticha uctili památku zaměstnanců, kteří zahynuli v práci.

sores ( 27. dubna 2018 17:54 )

Nedávno Středula řekl v telce, dokud češi budou mlčet a nekonají proti všemu s čím nesouhlasí nic se nezmění!!! Svatá pravda!! Bohužel češi jsou připo.sraná rasa.

beda88 ( 27. dubna 2018 15:34 )

jinak já pracuji ve strojírenské firmě. při nástupu mi majitel řekl, že je tu trochu jinak zaběhlá pracovní doba: po-čt 6.00 - 15.00h, ale v pátek "jen" do 14h. moje paní úředník v soukromé firmě pracuje 7-16h každý den. za 28 t. brutto.

beda88 ( 27. dubna 2018 15:32 )

beda88 ( 27. dubna 2018 15:30 )

Před měsícem jsme se vrátili z Panamy, kde nám průvodkyni dělala paní z Moravy, která tam žije již 37 let, takže se vyzná. Tak v Panamě je minimální mzda 745 USD (ve vedlejších státech okolo 220USD). Mzdy tam šly raketově vzhůru od té doby, co jim amíci předali průplav za 1 USD. Za den propluje průplavem 5 neopanamaxů, kteří platí 750.000 USD/1 lod. dále propluje za den 24 panamaxů za 350.000 USD a o 25. proplutí se denně draží pořadí, kdo dá víc, jede. Jinak objednávky na proplutí se podávají 2r. dopředu a proplouvá jen panamský kapitán, který se na loď před průplavem nalodí. Tito patří mezi nejbohatší lidi v Panamě. Od příštího roku chtějí zvýšit cenu za 1 loď na 1.000.000 USD. Jinak v SRN již 2 r. platí minimální důchod v přepočtu 28.000Kč. Kdo na něj nedosáhne, tak vláda dorovná .

wisz ( 27. dubna 2018 14:19 )

to ste vzal kde 5OOOOkč kdyz v nemecku je minimakni mzda 1 498

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa