Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Za ČSSD jsem bojoval 28 let.“ Sobotka nejede na sjezd, Paroubka nepozvali

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
17. února 2018
05:35

Bude to jeden z nejzásadnějších sjezdů ČSSD v její novodobé historii. Jeho delegáti mají v neděli 18. února zvolit nového šéfa, který má stranu vyvést z povolební šlamastiky, při níž si loni na podzim sáhla na samé dno. Ten, kdo sociální demokraty v předešlých letech vedl, ale na 40. sjezdu bude chybět. Řeč je o bývalém premiérovi – dnes řadovém poslanci – Bohuslavu Sobotkovi. Jak zjistily Blesk Zprávy, pozvánku na sjezd přitom dostal. 

ČSSD je ve velkých problémech. Po volebním výprasku, kdy strana získala 7,27 % hlasů a jednotlivé frakce se mezi s sebou dohadují, má kdysi politický lídr před sebou další nepříjemnost. Ne úplně ideální vztah s Bohuslavem Sobotkou.

„Pokud vím, tak Bohuslav Sobotka, stejně jako ostatní bývalí předsedové sociální demokracie, byl pozván na Hradecký sjezd, dodnes ale nemám informaci, že by svou účast potvrdil,“ řekl Blesk Zprávám kandidát na předsedu ČSSD Jan Hamáček.

A skutečně – Bohuslav Sobotka Blesk Zprávám potvrdil, že i když pozvánku na sjezd do Hradce Králové dostal, odmítl ji.

„Na sjezd nejedu. Za ČSSD jsem bojoval dlouhých 28 let, z toho 12 let v první linii. Teď už je tento úkol především na nové politické generaci,“ odůvodnil Sobotka redakci svou neúčast.

Na sjezd pozval Sobotku podle Blesk Zpráv úřadující předseda strany Milan Chovanec, který ho dočasně v čele ČSSD vystřídal. „Respektuji jeho rozhodnutí,“ řekl k Sobotkově neúčasti Chovanec, který zároveň kandiduje na šéfa strany oranžové růže.

„Já myslím, že je to škoda. Určitě by měl být účasten sjezdu a měl by se účastnit té povolební diskuse, přeci jen pro sociální demokracii udělal obrovský kus práce,“ dodal pak v rozhovoru pro Blesk Zprávy Hamáček.

Pozvali všechny předsedy?

Vraťme se ale k Hamáčkovu vyjádření, že na sjezd dostali pozvánku všichni dosavadní předsedové ČSSD. Pravda to totiž bude nejspíš jen z části. Zatímco Miloš Zeman, kterého sociální demokraté přesně před pětadvaceti lety zvolili svým předsedou právě v Hradci Králové, po letech na stranický sjezd skutečně dorazí a přijede také další z bývalých předsedů Vladimír Špidla. Chybět bude výrazná sociálně demokratická osobnost – někdejší šéf strany Jiří Paroubek. ČSSD, kterou před 11 lety opustil, s ním nemá zrovna dobré vztahy.

„Je to prosté, nikdo mě nepozval,“ okomentoval Paroubek a dodal: „Třeba by někoho mohlo napadnout, že bych mohl kandidovat…“

Mimořádný sjezd sociálních demokratů začne v neděli. Straníci si zvolí nového předsedu a zřejmě i prvního místopředsedu, vyslechnou si zdravici prezidenta Miloše Zemana a dalších hostů, jako například slovenského premiéra Roberta Fica. Proberou stranické záležitosti a ve 22 hodin jednání zřejmě neskončí, ale jen přeruší. Sjezd by měl pokračovat za několik týdnů. Celé zasedání budou přímo na místě sledovat živě také redaktoři Blesk Zpráv. 

 

zeleny.ropak ( 17. února 2018 17:05 )

Asi ne, ale stálo by za to ho vybudovat. Četl jsem někde, že v takovém vězení se nevaří a jídlo tam nosí příbuzní nebo se dováží na vlastní objednávku od nějakého hospodského.

sores ( 17. února 2018 12:17 )

Vejce Sobotka byl větší ha.j.zl než člověk věděl. Ředitel Soukup z Barrandova odkrývá špínu a zlodějnu mocných politiků i nepolitiků včetně Sobotky. Je to novodobý Jánošík v 21 století. Obdivuji ho že se do toho dal i když první s tím začal Babiš,proto se ho chtějí také zbavit.

lesnismes ( 17. února 2018 12:12 )

Ok,ano ze strany ktera ma hrde a durazne zastupovat vetsinu pracujici populace statu, se stala naprosto nesocialni klientelisticka ,fasisticka klika ODS ci TOP nedelajici pro obcany vubec nic,stejne jako vsechny ostatni stranicsti zastupitele.

mirkazam ( 17. února 2018 10:03 )

ovarzeman....toho nepozvali ,ten se chystá za pět let prezidentovat,tak teď si dává pauzu...

cardfalkenau ( 17. února 2018 09:34 )

Bojí se,že by ho tam semleli na maso na karbanátky. Zavřít na OKD a další kauzy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa