Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vzácný medvěd uhynul v Itálii, když mu dali sledovací obojek. Biology čeká vyšetřování

22. dubna 2018
17:55

Národní park v centrální části Itálie prověřuje smrt vzácného poddruhu medvěda hnědého, který uhynul během odchytu, kdy mu biologové chtěli nasadit sledovací obojek. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. 

Vědci v parku v Apeninském pohoří medvěda chytili do pasti, uspali a chystali se mu nasadit obojek vybavený vysílačkou, aby mohli sledovat jeho pohyby. Krátce poté, co ho zasáhla uspávací střela, ale začalo mít zvíře potíže s dýcháním a nakonec uhynulo navzdory snahám o jeho oživení.

Ochránci přírody označili ztrátu medvěda za velmi vážnou. „Jde o poddruh medvěda apeninského, který se ocitl na pokraji vyhubení. Nyní už jich žije jen 50 nebo ještě o něco méně,“ uvedla organizace WWF Italia, která vyzvala k prověření postupu během odchytu.

Biologové se spletli, chtěli uspat jiného medvěda 

Medvěd byl odchycen v noci ze středy na čtvrtek v rámci schválené operace v Národním parku Abruzzo, Lazio a Molise. Podle italských sdělovacích prostředků nebyl přitom mladý samec původním cílem - zaměstnanci parku se snažili chytit jiného medvěda, kterému říkají Mario. Tento medvěd se naučil během nocí toulat do blízké vesnice a panovaly obavy, že by mohl ohrozit obyvatele.

Podle ředitele parku Antonia Carrary jde o první podobný případ. "Všechna rizika jsou při odchytu zvířat minimalizována, ale nelze je zcela vyloučit," dodal s tím, že příčinu smrti medvěda snad určí nařízená pitva. Spekuluje se o tom, že by příčinou mohla být příliš vysoká dávka sedativa, které biologové použili v uspávací střele. 

Video  Medvědici s mláďaty obklíčili vlci. Unikátní záběry natočil lesník  - tv Joj
Video se připravuje ...

dedeha ( 23. dubna 2018 00:26 )

Tomu ko_ko_tovi biológovi by som ten sledovací obojok aj s narkotizačnou puškou narval do ri_ti.

andorea ( 22. dubna 2018 18:12 )

Tak doufám, že jsou biologové spokojeni... Něco jako ten blbec, co chtěl kroužkovat čapí mládě...

Zobrazit celou diskusi