Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Herec Jakub Kohák budil medvědy: Huňáčům z dortu slupnul malinu

Autor: lac - 
19. března 2018
12:30

Počasí v sobotu příliš nepřálo buzení medvědů v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově. Nasněženo a teplota pod bodem mrazu však příliš nevadila desítkám návštěvníků, ani třem ze čtyř medvědů medvědince.

Na připravené ovocné dorty a záviny se Nora, Míša a Michal vrhli po otevření klece s chutí a mladickou vervou, byť je huňáčům dohromady přes devadesát let. Nero se vzbudit nenechal. Známý herec Jakub Kohák byl jedním z těch, který dort do výběhu medvědince nesl a přitom z něj slupnul malinu. „Medvědi se zlobit nebudou,“ řekl s úsměvem. Na medvědy se přijeli podívat i lidé, František Brtník (42) a starosta Mělníka Ctirad Mikeš, kteří před dvaceti lety byli u založení medvědince.

Dvě samice (22), sestry Noru a Míšu, daroval zoo majitel pražského pivovaru U Fleků František Brtník a podílel se na vzniku medvědince. Medvíďata tehdy dostal k padesátým narozeninám od manželky, ale přestal je zvládat. Samci (23), Nero a Michal, přišli už jako dospělí z krutých podmínek. Původnímu majiteli je odebíral kvůli týrání, tehdy úředník, dnes starosta Mělníka Ctirad Mikeš. „Tehdy byli v hrozném stavu. Byli uvázáni na řetězech,“ zavzpomínal. Město je pak darovalo chomutovské zoo. Do výběhu byli všichni čtyři medvědi vypuštěni současně, aby si žádný nestačil vytvořit své teritorium.

Jakub Kohák: Medvědy mám rád díky tátovi

Blesk: Jaký máte vztah konkrétně k medvědům?

J. Kohák: „Mám a velký. Jednou táta skončil na záchytce a zpřetrhal tam ty popruhy. To se nikdy předtím prý nikomu nepovedlo. A když se ho ptali, co dělá za profesi. Řekl jim, že krotitele medvědů. Tak začala moje láska k medvědům.“

Blesk: Jaké zvíře máte nejradši?

J.K.: „Vlka,“ po chvíli přemýšlení. „Orla a rosomáka. To není pták, jak by se mohlo zdát.“

Blesk: Máte doma nějaké zvíře?

J.K.: „Máme doma kočku. Zlou nepřející kočku. Jmenuje se Žížala. Je to kříženec divoké kočky.“

naidka ( 19. března 2018 16:55 )

Chudáci medvědi, takový šok. To musel být budíček Kohákův zjev by probudil i mrtvého.

Zobrazit celou diskusi