V katastru nemovitostí je uveden s dalšími sedmi lidmi, kteří pozemek vlastnili. Za dlouhé roky chátrání jsou nyní podle předběžných zpráv zodpovědní všichni stejně a u soudu budou mít co vysvětlovat. Pouhé vynášení odpadků se stalo tragické pro jednoho z Pražanů v sobotu odpoledne, kdy se na něj stěna zřítila.

Stále není jisté, co se v tu chvíli stalo, nejvíce se ale pracuje s teorií, že obvodová stěna nevydržela silný vítr. Bývalý dům však neměl podle dostupných fotografií žádnou střechu a bylo tak pouze otázkou času, než se něco podobného stane. „Kriminalisté v rámci prvotního ohledání místa zjistili, že ke zřícení stěny došlo s největší pravděpodobností vlivem silného poryvu větru,“ popsal pro Blesk.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Architekt viníkem?

Za začátku se spekulovalo o tom, kdo je vlastníkem. Není jím však nakonec Praha, ani městská část, ale osm různých lidí ze čtyř různých rodin. Jedno jméno však nade všechny vyčnívá. Pozemek totiž z části patřil architektovi Tomáši Prouzovi. Ten byl v minulosti v pořadu na rádiu Wave „Bourání s Tomášem Prouzou“, ve svém oboru pracoval dlouhé roky, přes dvacet let ve známém studiu D3A. To spolupracovalo s hlavním městem na mnoha projektech, například na Smíchově.

Právě jeho historie mu ale může u soudu přitížit, jelikož s největší pravděpodobností věděl, v jakém stavu se dům nachází a měl se zasadit o zabezpečení místa. To se ale nestalo a následky byly tragické. Vše ale v současnosti vyšetřuje policie a architekt se k celé věci nechce vyjadřovat.

Radnice Prahy 5 také pro jistotu nechá zkontrolovat podobné stavby po celé městské části. „V první řadě bych chtěl vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým, se kterými se budeme snažit spojit a pomoci jim v následujících těžkých dnech. Zároveň jsme se rozhodli za městskou část nad rámec našich povinností objednat nezávislého statika, který by prošel Prahu 5,“ řekl starosta Pavel Richter (TOP 09). Následně by majitelé byli upozorněni na nedostatky.
Fotogalerie
6 fotografií