Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce dětí uprchlíků skončily na ulici. Osmiletá dívka se živí sběrem odpadků

Autor: Darina Jíchová - 
22. března 2018
18:42

Tisíce dětí, které před boji v Afghánistánu se svými rodinami utekly do Pákistánu, skončily bez domova a žijí na ulicích Islámábádu. Živí se převážně sběrem odpadků, často se stávají obětmi násilí a zneužívání. Některé z dětí dokonce nikdy nenastoupily do školy, jsou negramotné a jejich šance na lepší budoucnost jsou mizivé. O jejich situaci informoval deník The Guardian.

Na ulici pákistánského hlavního města žije také osmiletá Zarmína. Novinářům sdělila, že si vydělává sběrem a dělbou odpadků. Uvedla také, že o tuhle práci je mezi dětmi a dalšími bezdomovci velký zájem a musí se snažit, aby si zvládla vydělat alespoň na jídlo.

Oblečení a ostatní věci má většinou ze skládky. Během rozhovoru s reportéry na sobě měla holínky o několik velikostí větší, tenké šaty a přes ramena měla přehozený hadr, který našla na smetišti.

Život na ulici

„Na zápach ze slumů si rychle zvyknete, voda je na pití a omytí obličeje. Málokdy se můžu umýt celá, možná až bude teplejší počasí,“ sdělila novinářům.

„Denně se probírám odpadky, co jsou na ulicích nebo na skládkách. Když přinesu něco hodnotného, dealeři mi dají nějaké peníze. Dělám to tak už víc než dva roky,“ dodala, že za den si vydělá zhruba 20 korun. „Ne, ve škole jsem nikdy nebyla,“ odpověděla novinářům, když se ptali na její výuku.

Zarmína není sama. Pákistánská smetiště jsou plná podvyživených dětí, které se probírají vyhozenými věcmi. Podle humanitárních organizací je v Pákistánu přes milion afghánských dětí pod 18 let, které zůstaly bez střechy nad hlavou a bez rodiny. „Děti žijící na ulici jsou v nebezpečí, stávají se obětmi sexuálního násilí nebo napadení. Nesou si s sebou psychologické trauma a často skončí s drogovou závislostí. Mnoho z nich se nakazí nějakou přenosnou nemocí,“ uvedla zpráva organizace Společnost pro ochranu práv dětí.

Důvodů, proč tolik dětí uprchlíků žije na ulici, je několik. Hlavní příčinou je to, že rodiče nejsou schopni uživit své děti a pošlou je do práce, děti pak většinou na ulici už zůstanou. Některé z nich ale o rodinu přišly a jejich opatrovníci je zneužívali nebo vyhnali, život bez domova jim pak mohl přijít bezpečnější.

Centra pro děti

Aktivisté za práva dětí se snaží přinutit vládu, aby zakročila a zřídila pro děti centra, která by je ochránila před kriminálními gangy a překupníky s lidmi. Pákistánská vláda zatím otevřela několik institucí, které mají dětem zajistit bezpečí, alespoň základní vzdělání a zdravotní péči. Mnozí upozornili na to, že se nejedná jen o děti uprchlíků, kvůli rostoucí inflaci v Pákistánu se bez domova ocitá stále více místních obyvatel.

Speciální centra pro děti jim nabízí vzdělání, zdravotní a sociální péči. Speciální centra pro děti jim nabízí vzdělání, zdravotní a sociální péči. | Profimedia.cz

„Snažíme se dětem poskytnout střechu nad hlavou, jídlo a zdravotní péči. Založili jsme několik mobilních škol, kam mohou docházet. Problém je, že většina z nich nemá ani rodný list. Navíc si už prošly traumaty, která je poznamenala, a potřebovaly by komplexnější péči,“ uvedl pracovník jednoho z center pro afghánské děti. „Kolem 70 % dětí, co žije na ulici, jsou Afghánci, zbytek jsou Pákistánci,“ dodal.

„Budujeme další instituce a centra, snažíme se, aby jich v každém regionu bylo co nejvíce,“ oznámil Navíd Muchtar z Úřadu pro ochranu dětí. Sarah Colemanová z pákistánské pobočky Unicefu uvedla, že „dětští bezdomovci“ jsou v zemi velkým problémem. „Musíme s tím něco udělat, celý projekt je teprve na začátku,“ řekla Colemanová.

Případ masového vraha

Úřady mají strach, aby se neopakovala situace z roku 1999, kdy v Pákistánu řádil masový vrah Javeb Iqbal. Za oběti si vybíral právě děti bez domova. Iqbal děti unášel, znásilňoval a zabíjel, těl se zbavoval pomocí kyseliny. Na svědomí má přes 100 obětí.

kverulant01 ( 22. března 2018 19:56 )

Mě takovéto články už jaksi nepřekvapují!Když totiž sleduji celkově situaci ohledně nezletilých dětí,jež vyrůstají na ulici,bez rodičů,v těch různých,zejména arabských zemích,tak se přece není čemu divit! Pokud je nyní všeobecně známo,tak třeba i na Africkém kontinentě,se nekontrolovaně plodí a rodí děti,o které se však jejich rodiče nemohou sami postarat,protože oni sami vyrůstali pravděpodobně stejně!Jiný způsob života zřejmě neznají.Mě by ale zajímalo,jaké stanovisko a hlavně konkrétní činy,by měly následovat kupříkladu od Organizace spojených národů a jejich různých dalších komisí.To,co provozují však neziskové organizace působící v mnoha těchto chudých státech je sice pochopitelné,ale nikde se nezveřejňuje,že bylo konečně radikálním způsobem začato s prevencí o porodnosti tak,aby se tato snižovala a občanům v těchto zemích aby bylo neustále vštěpováno a připomínáno,že plodit a rodit děti nemohou,pokud se o ně nemohou také postarat, tedy živit je a vychovávat!Pro takto zanedbávané nezletilé děti v různých oblastech,není přece možné do nekonečna se starat o jejich výživu a výchovu,když nemají žádné možnosti se vzdělávat,tak,aby se samy mohly živit když nakonec se dostanou do soukolí neustálého šíření,nezodpovědného plození potomků.V podstatě se jedná o neustále opakující se situaci,která přináší pak bídu a snahu zachraňovat lidské potomstvo,které však není schopno,se samo o sebe postarat. Osobně si tedy myslím,že bez důsledné prevence,všechny ty snahy neziskových organizací,jež se snaží tyto nezl.děti léčit,nejsou k ničemu,protože hodnotní členové určité lidské společnosti z nich těžko vyrostou,aniž by se mohly stát skutečně hodnotným přínosem pro své rodné země!

Zobrazit celou diskusi