Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bez bot, zmrzlí, s plačícími dětmi. Takto uprchlíci na moři riskují životy

Autor: mts, ČTK - 
28. února 2016
17:26

Cestují natěsnaní v malém člunu, je jim zima, nemají boty, děti pláčou. Takto riskují životy uprchlíci. Někteří teď ale měli štěstí – italská pobřežní hlídka zveřejnila v neděli video, jak v moři zachraňuje z člunu desítky uprchlíků pocházejících ze Sýrie a Pákistánu. Dovezla je do přístavu na řeckém ostrově Kos.

Běžence zachránila hlídka během plánované jednodenní operace. Jeden člun objevila za tmy, druhý po rozednění. Mezi uprchlíky byly i desítky žen a dětí.

Jakmile hlídka čluny spatřila, přiblížila se s lodí k nim. Uprchlíci ve vestách poté dychtivě šplhali na palubu, kde se cítili mnohem příjemněji než při mačkání se v malém člunu.

Podívejte se na video ze záchranných operací:

Video  Uprchlíci riskují své životy i životy svých dětí. Takto jim z přeplněných člunů pomáhají záchranáři  - Reuters
Video se připravuje ...

Desítky tisíc uprchlíků jdou Řeckem

Situace v Řecku je nyní kritická. Zemí nyní prochází 25 tisíc migrantů, kteří míří na hranici s Makedonií a chtějí se dostat dál do střední a západní Evropy. Státy na takzvané balkánské cestě ale počet migrantů, které pouštějí přes hranice, výrazně omezily.

Přísnější režim na hranicích země západního Balkánu zavedly poté, co se omezit příliv migrantů rozhodlo minulý týden Rakousko. To chce denně přijímat jen 80 žádostí o azyl a dále přes své území do Německa pouštět nanejvýš 3200 migrantů každý den.

Opatření vyvolalo roztržku mezi Vídní a Aténami. Řecko odvolalo svou velvyslankyni ve Vídni a posléze zrušilo návštěvu rakouské ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové v zemi. Podle sobotního vyjádření kancléře Wernera Faymanna se Atény v migrační krizi chovají jako „cestovní kancelář“, když veškeré migranty posílají dál do Evropy. Na svém způsobu řešení migrační krize vzhledem k absenci evropského řešení Vídeň podle kancléře trvá a nehodlá ustupovat.

Řecko zvažuje vyhlásit mimořádný stav

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas v neděli varoval, že pokud balkánské země budou i nadále uplatňovat omezení, mohl by se už během března počet uprchlíků v Řecku zvýšit až na 70 tisíc. Zároveň je podle něj ale reálné, že bude-li fungovat stávající operace NATO v Egejském moři a spolupráce s Tureckem, mohlo by migrantů ubýt až o 70 procent.

Podle německého zpravodajského webu Spiegel Online je situace v Řecku natolik kritická, že země uvažuje o vyhlášení mimořádného stavu. Atény prý chtějí rovněž požádat Evropskou unii o pomoc, což Tsiprasova vláda doposud z vnitropolitických důvodů odmítala.