Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Může za smrt tří dětí u Znojma přímotop? Experti varují: Ničím je nezakrývejte

Autor: ula, ČTK - 
13. března 2018
17:17

Tři mrtvé děti a čtyři zraněné dospělé si vyžádal požár rodinného domku v Oleksovicích na Znojemsku. Hasiči bojovali s ohněm dvě hodiny, z domku se jim sice podařilo děti vynést, ale bylo už příliš pozdě. Příčinu požáru vyšetřovatelé zatím neurčili. Na místě byl i specialista na elektroinstalaci, který místo ohledal a zajistil stopy. Dům nebyl připojený na plyn, spekuluje se, že příčinou požáru mohl být přímotop. Podle hasičů je nejčastější příčinou požárů přímotopů fakt, že lidé topidlo, ať už vědomě nebo nevědomě, zakrývají.

U požáru hasiči zasahovali přibližně od 4:00, plameny zlikvidovali po více než dvou hodinách. Požár kompletně zničil jednu místnost, ve které byly děti. 

Že byl příčinou požáru přímotop, je zatím jen spekulace. 

„Nyní vše prověřujeme, čekáme na výsledky expertiz, znalci budou zkoumat zajištěné stopy. Závěr bude výhledově v týdnech, možná v měsících,“ řekla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Známa zatím není ani výše škody, kterou požár napáchal.

 „Označit přímotop za příčinu je zřejmě předčasné. Z našich zkušeností vyplývá, že častější příčinou je přetížená a zastaralá elektroinstalace – tedy hliníkové dráty ve starých objektech, možná ještě izolované textilní izolací. Ty pak při zatížení hoří mnohem snáze a mohou zapálit i okolí, například tapety, kuchyňské jádro apod. Pokud vím, v případě Znojma šlo o velmi starý a neudržovaný objekt v původním a značně zanedbaném stavu, navíc delší čas v mezidobí nevyužívaný, takže bych se spíše přikláněl k té elektroinstalaci,“ řekl pro Blesk Zprávy mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Přímotopy versus lidská nedbalost

Podle Nicole Zaoralové, tiskové mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, mohou za požáry přímotopů, stejně jako za požáry jiných elektrických zařízení, dvě příčiny – technická závada a lidská nedbalost.

Technické závadě můžeme předejít pouze částečně. Pokud si chcete pořídit elektrický přímotop, měli byste jej kupovat od známých a prověřených výrobců, nejlépe v kamenných obchodech a ne např. v tržnicích. 

Výrobky musí být certifikované pro český trh a opatřené návodem v českém jazyce.

 „Návod je tam od toho, aby ho lidé dodržovali. Často jsou ještě bezpečnostní pokyny nalepeny ze strany přímotopu. Hlavně je všude napsáno – nezakrývat, což lidé často nedodržují a je to pak jedna z nejčastějších příčin požárů přímotopů,“ dodala Zaoralová.

Zdroje sálavého tepla nenechávejte bez dozoru

Přímotop, stejně jako jiné zdroje sálavého tepla, musí stát co nejdále od hořlavých materiálů.

 „Hodně případů, které skončily tragicky, jsou takové, že lidé přijedou do vymrzlé chalupy, aby jim v noci nebyla zima, dají si přímotop blízko k posteli a pak jim na něj v noci spadne například deka nebo polštář, které se vznítí,“ řekla Blesk Zprávám Zaoralová a varuje: „Lidé si musí uvědomit, že přímotop je zdroj sálavého tepla a základem je nenechávat ho bez dozoru.“

Dále se může stát, že lidé o přímotop zavadí a nevšimnou si, že ho převrhli. Zavadit můžete podle odborníků i o kolečko regulace teploty, které se může po letech používání uvolnit a pak stačí k pootočení nepatrný pohyb.

Často se stává, že lidé přehodí přes přímotop mokré oblečení, ale pak na něj zapomenou.

Špinavý přímotop nezapínejte!

 „Nebezpečné jsou situace, kdy kolem nevhodně umístěných starších typů infrazářičů běhají děti a domácí zvířata, takže se do topné spirály může dostat hořlavý materiál. Nebezpečné mohou být přímotopy v koupelně, pokud nejsou vhodně umístěny a nejsou chráněny proti stříkající vodě. Problémem může být staré elektrické vedení, kdy dlouho zapnuté přímotopy vedou k zahřívání vodičů,“ řekl Aleš Pospíšil, manažer vnějších vztahů společnosti Centropol.

Před použitím je vždy potřeba zkontrolovat technický stav přímotopu. Podle hasičů je typická situace, kdy lidé  vyndají po nějaké době přímotop na chalupě, špinavý, zaprášený, neudržovaný, a pak snadno dojde k technické závadě – například únavou materiálu. Stačí, když se rozžhaví částečka, která vylétne z přímotopu a zapálí něco v okolí.

Přímotop dětem do pokoje? V žádném případě

 „Ve starých domech a bytech, kde nejsou dělané revize, je tam prapůvodní poddimenzovaná elektroinstalace (dříve jsme měli TV a sporák a bojler, dnes máme trouby, konve, herní konzole, nabíječky… atd.), bych přímotop nedoporučila použít. Bez proudového chrániče také ne,“ zdůrazňuje Kamila Plicková z Pražského technického servisu.

Podle ní není přímotop vůbec vhodný do dětského pokoje.

 „Malému dítěti těžko vysvětlíte, že na přímotop ‚nanynka‘ nesmí přijít. Myslím tím externí dodaný přímotop, o jaký šlo zřejmě v tomto případě. Existují přímotopy na míru, odborná firma vám je namontuje, dopojí do sítě a vysvětlí obsluhu. Ale na Znojemsku šlo zřejmě o nahodilé přitápění bez ohledu na bezpečnost,“ dodala Plicková.

 

Video  V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár.  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...