Rodina se do obce na Znojemsku přistěhovala teprve před dvěma lety a dům si pronajímala. "Ten domek je ještě po Němcích. Byl v exekuci, koupil ho nějaký člověk ze Znojma a pronajímal ho,“ uvedl místní starosta. 

A exekuce trápily zřejmě i nešťastnou rodinu. Podle televize Nova kvůli nim přišla o vlastní bydlení, a proto musela jít do pronájmu. Dluhy údajně také zapříčinily to, že rodině odpojili plyn. Podle místních tak v místnostech topili pomocí přímotopů. 

Vznícení jednoho z nich je přitom jednou z možných příčin požáru. Propuknout měl přímo v dětském pokojíčku, kde spali dvě holčičky (†9 a †1) a jejich čtyřletý bráška. Když hasiči přijeli na místo neštěstí, byla už jejich maminka s babičkou a jejím partnerem před domem. Děti však zůstaly uvězněny uvnitř, stejně jako prababička, která je invalidní. 

Hasiči pak všechny děti i seniorku z domu vynesli, bylo ale už pozdě. Zachránit se podařilo pouze ženu, která byla převezena do nemocnice vrtulníkem. Stále je ale v kritickém stavu. Dvě z dětí se ještě záchranáři snažili resuscitovat, boj o jejich životy ale nakonec prohráli.

Pomoc

Starosta dojednal s charitou, že rodině zajistí potřebné ošacení a hygienické potřeby, pro pozůstalé bude ve vedlejší obci Stošíkovice připravený náhradní byt. "Po dohodě s krajem zřídíme i oficiální sbírkový účet, kam budou moci lidé přispět rodině penězi," uvedl starosta Koukal. Ještě dnes večer budou mít podle něj zastupitelé poradu, na které by se měli dohodnout, jakým způsobem ještě rodině pomoci.

Fotogalerie
8 fotografií

Fotogalerie
8 fotografií