Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za Kimem na dovolenou do KLDR? Turistům se možná opět otevřou Diamantové hory

Autor: ČTK, nkov - 
8. února 2018
17:55

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení ve čtvrtek uvedlo, že je ochotno zahájit diskusi o obnově turistických zájezdů do severokorejského letoviska v Diamantových horách. Musí být ale zajištěna bezpečnost turistů a splněny podmínky vztahující se k severokorejskému jadernému programu. Návštěvy turistů z Jižní Koreje byly pro chudou KLDR v minulosti vítaným zdrojem zahraniční měny.

Cesty jihokorejských turistů do Diamantových hor byly pozastaveny v roce 2008 poté, co byla v této oblasti jedna z jihokorejských turistek zastřelena severokorejským vojákem, když omylem vstoupila do zakázané vojenské zóny.

„Vnímáme zájezdy do Diamantových hor jako projekt, který je významný pro mezikorejské vztahy,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Ministerstvo pro sjednocení naopak odmítlo, že by nyní nastal vhodný čas pro debatu o znovuotevření společné korejské průmyslové zóny Kesong ležící na severokorejské straně hranice.

Diamantové hory, Severní Korea Diamantové hory, Severní Korea | profimedia

Kesong Jižní Korea uzavřela v roce 2016 v reakci na raketové a jaderné testy KLDR. Podle Soulu využívala Severní Korea devizy z Kesongu na nákup materiálu pro své zbrojní programy.

Vztahy mezi Soulem a Pchjongjangem se v posledních týdnech zlepšily, když Severní Korea uvedla, že se zúčastní zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu. KLDR ale nadále odmítá vzdát se svých raketových a jaderných zbrojních programů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi