Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš bude vládnout s ČSSD a KSČM, míní politolog. Okamura chce odborníky

Autor: Zuzana Štíchová - 
7. února 2018
17:00

Další kolo jednání o programových prioritách společných pro hnutí ANO a SPD Tomia Okamury žádný konkrétní posun v sestavování vlády nepřineslo. Podle politologa Jana Kubáčka ho čekat ani nelze, protože Okamura bude chtít zůstat v opozici s tím, že i odtud bude prosazovat svůj program. Jako nejpravděpodobnější se tak jeví varianta menšinové vlády ANO s ČSSD za méně či více tiché podpory komunistů. Tomio Okamura po středečním jednání mluvil i o vládě odborníků.

Předpokládám shodu ve většině programových bodů, které ANO předložíme, hlásí předseda SPD Tomio Okamura. Zároveň se ale konkrétní vládní spolupráce nerýsuje. Začíná to tak čím dál tím více vypadat, že Okamura rád zůstane v opozici a politické body bude sbírat právě tím, že si předjedná podporu zásadních priorit u hnutí ANO. Přestože ve středu mluvil i o možné vládě odborníků.

„Paradoxně to Okamurovi vyhovuje, pro něj je výhodnější být v opozici, protože má hodně protestně naložené voliče, kteří kdyby vstoupil do vlády a ‚nic moc se nedělo‘, tak by byli zklamaní, a buď by se stali pasivními, nebo by se začali vracet ke stranám, odkud odešli,“ míní Kubáček.

„Může vydělávat na tématech, které konvenují jeho programu. Zároveň pro Babiše je to atraktivní, že má dva typy koalice – vládní a takovou širší. Něco, co dělal ve své době Jiří Paroubek, který byl formálně v koalici s Unií svobody, ale spoustu věcí prohlasovával s komunisty,“ připomněl také paralelu s historií.

Tomio Okamura po dalším kole jednání s ANO mluvil ale o vládě odborníků, nikoliv „politických trafikantů“. „Považujeme návrh za konstruktivní k dalšímu jednání. Jakákoliv další dohoda na spolupráci je podmíněna dohodou na programových prioritách,“ řekl předseda SPD s tím, že by požadoval programové prohlášení. Potvrdil ale, že do vlády primárně jeho hnutí nechce.

Třetím do „party“ k ČSSD tak spíš než lidovci budou komunisté. „Vyhovuje to Andreji Babišovi a je velká vůle sociální demokracie vstoupit do vlády. Babišovi to vyhovuje víc, než kdyby tam byli lidovci. Vyhovuje to i dalšímu klíčovému hráči, a to je prezident Zeman. U lidovců to vypadá, že zůstávají u té zásady vláda bez Babiše. To by pro něj byla nejzazší varianta. Dělá vše proto, aby premiérem byl, protože jím být chce, je to taková jeho mise,“ dodal pro Blesk Zprávy politolog a šéf Phoenix Research.

Expert: Komunisté zešedli, Okamura je vnímán hůř

Téměř 30 let od sametové revoluce se tak možná komunisté vrátí ke kormidlu, i když jen v omezené míře, protože se pravděpodobně bude jednat jen o toleranci vlády hnutí ANO.

„Vydělává na tom, že nepřijatelnost KSČM časem zešedla, ustoupila. Uvědomuje si, že v zahraničí komunisty znají. Podobné strany byly ve Francii, jsou v Itálii apod. Nepotrestají ho za to ani doma, ani v cizině, kde by měl větší problém, kdyby spolupracoval s SPD než s komunisty. Od sametu už je dál,“ poznamenal Kubáček.

Okamurovci budou podle něj hlasovat nohama, budou tedy případně odcházet ze sálu. Stát se to může nejen během hlasování o důvěře, ale i u jiných klíčových zákonů.

marmat ( 7. února 2018 22:02 )

ANI S KSČM, ANI S OKAMUROU ....řekl to premiér už asi 50 x do medií

marmat ( 7. února 2018 21:58 )

Poopravíme další velmi sugestivní titulek Nepodsouvejte hnutí ANO NIKDY vládu s KSČM ... Jedná se event. o podporu v hlasování a to je diametrální rozdíl

žanyn ( 7. února 2018 18:37 )

Vsichni jen pinadaj,jen pirati makaj. Komisi k okd uz predlozili, okamura nic. A medialni komise uz davno ceka na vymenu.

milan1959 ( 7. února 2018 17:59 )

A co ta Karla Šlechtová? Ta se nechá od Pitomia v klidu urážet ?

milan1959 ( 7. února 2018 17:47 )

Bureš je komunista a STBák. Mimo jiné největší zloděj v této zemi. Trestně stíhaná osoba. Už jste na to zapomněli ?!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa