Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chřipka u těhotných žen může vést až k potratu. Gynekoložka varuje před rizikem

Autor: ula - 
3. února 2018
07:30

Česko se potýká s chřipkovou epidemií a na očkování už je pozdě. Mezi rizikové skupiny, které jsou nejvíce ohrožené, patří těhotné ženy. Chřipka v prvním trimestru může vést i k potratu. Gynekoložka Radka Gregorová pro Blesk Zprávy radí, jak co nejvíc snížit riziko ztráty dítěte.

Anna (35) má dvě děti a v těhotenství se v době chřipkových epidemií snažila vyhýbat například městské hromadné dopravě. Byla spíše doma. Pokud byla nachlazená nebo ji bolela hlava, vzala si prášek s paracetamolem. Očkovaná proti chřipce není a ani o tom neuvažovala.

Jana (29) čeká dítě právě teď a termín porodu má v polovině února. Lékům se vyhýbá, léčí se výhradně přírodními léky a čaji. Gynekolog Janě nabízel očkování v sedmém měsíci, ona však ze strachu odmítla. Nijak se neomezuje a normálně cestuje MHD a chodí do kina.

Která z nich přistupuje k nemoci zodpovědněji? Podle lékařů to nelze jednoznačně říci.

Chřipka a potrat v prvním trimestru

Těhotenství je obdobím, kdy je žena citlivější, včetně toho, že má sníženou imunitu. Většina léků proti nachlazení nebo chřipce by mohla plodu uškodit, proto je chřipková epidemie pro nastávající matky poměrně riziková, zejména pokud jsou v prvním trimestru. 

„Obecně je nejnebezpečnější první trimestr. Plodu se vyvíjí všechny důležité orgány a je nejcitlivější na škodlivé zevní vlivy,“ řekla Blesk Zprávy Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského domu Praha 7.

Video  Těhotenství týden po týdnu: Jak ženě rostlo břicho  - Youtube
Video se připravuje ...

Placenta a plodové obaly, které zprostředkovávají ochranu dítěte, totiž ještě nejsou v prvním trimestru vyvinuté. Obzvláště placenta je přitom pro ochranu dítěte zásadní. Zajišťuje totiž plodu přívod živin, kyslíku a zároveň odvod škodlivin. Díky placentě nemůže imunitní systém matky poškodit imunitní systém plodu.

V počátečních třech měsících se navíc tvoří nervová soustava dítěte, vytvářejí se orgány. Celý proces zdárného vývoje tak mohou viry v krajním případě narušit. To se pak projevuje poškozením orgánů plodu či narušením centrální nervové soustavy v nejhorších případech i spontánním potratem.

Jak je to s léky v těhotenství

„V těhotenství lze užívat některé typy léků, které by neměly mít negativní vliv na plod. Zejména se jedná o paracetamol, kterým lze snížit teplotu a funguje i jako lék tlumící bolest, zmínila Gregorová.

„Krátkodobě je možné užívat i léky proti rýmě. Při delším užívání je lepší kombinovat kapky o slabší koncentraci s mořskou vodou. Z léků proti kašli ženy mohou užívat léky podporující vykašlávání, nevhodné jsou kombinované preparáty s látkou tlumící kašel,“ dodala lékařka.

Základem je klidový režim, dostatek tekutin a vitamínů. Ale pozor na kombinaci multivitaminů s těhotenskými vitaminy, aby nedošlo k předávkování. I to by mohlo plod poškodit.

Vysoká teplota může ovlivnit vývoj plodu

„Vysoká teplota nad 38 stupňů Celsia může negativně ovlivňovat vývoj plodu, zejména mozkovou činnost. Proto by se měla vždy účinně srážet. Kromě toho bývá chřipkový virus spojován s vyšším rizikem vrozených vývojových vad, zejména srdce, a některým typem psychiatrických onemocnění,“ varovala gynekoložka.

A co očkování?

Očkování by žena měla ideálně absolvovat ještě před otěhotněním. Někteří lékaři ho totiž v době těhotenství už příliš nedoporučují, ale ne vždy se shodnou. „V těhotenství je možné, aby se žena nechala očkovat proti chřipce, ale vždy by měla tento krok konzultovat se svým ošetřujícím lékařem,“ uvedla Gregorová.

„Očkování proti chřipce je dnes už v těhotenství možné ve všech trimestrech, naše centra očkují především ve druhém a třetím trimestru. Pokud někdo plánuje těhotenství tak, že by jeho značná část probíhala v chřipkové sezóně, doporučujeme vakcinaci ještě před graviditou. Očkovat se může i v průběhu kojení,“ řekl Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar.

„Pokud má těhotná nebo kojící žena s miminkem kontraindikaci očkování z důvodu nějakých vážnějších zdravotních problémů, mělo by se očkovat její nejbližší okolí, včetně dětí (od 6 měsíců věku), aby ji tak chránili,“ zmínil lékař.

Jak chřipce předcházet?

Základem je vyhýbat se kolektivům v období zvýšeného výskytu chřipkových onemocnění. Obzvláště u rizikových těhotných je na místě zvážit preventivní neschopnost v období chřipkové epidemie. Současně je vhodné dbát na dostatečný příjem vitamínů a odpočinek.

O tom, jak se léčit během těhotenství čtěte ZDE

Bedrich42 ( 3. února 2018 22:44 )

Ještě, že je přítelkyně očkovaná. Čekáme naše vytoužené miminko a je právě teprve na začátku,tak jsem moc rád, že se nechala očkovat, ještě než otěhotněla, že to vyšlo takhle. Kdyby jí to paní u naší oborové pojišťovy nenabídla určitě by ani nešla,ale jelikož jí řekla, že to pojišťovna vše proplatí, tak neváhala i já sám jsem na očkování šel a teď opravdu nelituji!

Zobrazit celou diskusi