Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sopka chrlí lávu, lidé vytahují plynové masky. Filipínám hrozí ještě větší nebezpečí

Autor: ČTK, pk - 
22. ledna 2018
10:25

Po mohutné erupci vulkánu Mayon na jihu hlavního filipínského ostrova Luzon vyhlásily v pondělí místní úřady čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň varování. Znamená to, že v následujících dnech hrozí ještě silnější, nebezpečná erupce, informovala agentura AP.

 

Filipínský vulkanologický a seizmologický ústav (PHIVOLCS) ohlásil zvýšenou seismickou činnost, chrlení lávy a erupce na vrcholu (sopky)“.

Nebezpečná zóna okolo vulkánu byla rozšířena z šesti na osm kilometrů, informoval ústav. Minulý týden odmítali někteří místní obyvatelé rizikové území opustit. Dosud bylo evakuováno 27 tisíc lidí.

„Vyzýváme veřejnost, aby dodržovala nebezpečnou zónu a nepanikařila. V zásadě musí být lidé připraveni. Ať si nachystají plynové masky, kapesníky či kusy oblečení, aby se nenadýchali jemného popela,“ oznámil ředitel PHIVOLCS Renato Sodium.

 

Zpravodaj CNN uvedl, že v obcích Guinobata a Camalig i ve městě Ligao jižně od sopky je nulová viditelnost. „Radíme všem, aby nevycházeli ven a chránili si rouškami nos a ústa,“ uvedl na Facebooku guvernér provincie Albay.

Sopka Agung na ostrově Bali: 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi