Online titul PlayerUnknown’s Battlegrounds známý také pod dnes již téměř stejně slavnou zkratkou PUBG je na Xboxu One k dispozici díky programu herního preview. Hru je proto těžké hodnotit, protože nejde oficiálně o hotový produkt. Stejný postup ale tvůrci zvolili u PC verze, která je nyní již někde úplně jinde než při svém testovacím spuštění.

Za vývojem hry stojí Brendan "PlayerUnknown" Greene, který se proslavil módem DayZ: Battle Royale pro českou taktickou akci ArmA II. Brendan je velký fanda kultovního japonského snímku Battle Royale, v němž se vybraní školáci musejí utkat v krvavé hře o přežití. Battle Royale později bezostyšně vykradl film Hunger Games, který je obyčejnou kopií pro teenagery.

Hru je možné hrát z první i třetí osoby.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
PlayerUnknown’s Battlegrounds je multiplayerovou akcí, kterou lze hrát z pohledu třetí i první osoby. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Vlastní postavu si sami vytvoříte v nepříliš obsáhlém editoru a později ji můžete různě oblékat a, jak tydýti na internetu všem ukázali, i svlékat. Samotná hra pak začíná seskokem s padákem z letadla.

Stovka hráčů se takto dostává na ostrov o rozměru cca 65 čtverečních km. Letadlo přilétá pokaždé z jiného směru, takže nikdy neskončíte na stejném místě. Jakmile jsou hráči na zemi, musí se co nejrychleji vybavit zbraněmi a další výstrojí. Ty jsou rozmisťovány v budovách zcela náhodně. Nikdy nevíte, na co narazíte. Po vzoru Battle Royale totiž můžete bojovat i pánvičkou.

Trable v lese.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Po vybavení začíná pravý boj o přežití. Zjednodušeně řečeno běháte po ostrově a střílíte po sobě s ostatními jako mamlasové, než zůstane poslední hráč naživu. Koncept originální a nápaditý jako kombinace rohlíku s máslem. Při prvních pár hrách jsme si říkali: „Co to do pr**le je? Tohle učarovalo milionům hráčů?“ Jenže po pár hodinách hraní nám bylo jasné, co na téhle blbině všichni vidí.

PlayerUnknown’s Battlegrounds má totiž velkou taktickou hloubku. Můžete se schovávat v budovách a čekat na nebožáky, kteří vpadnou dovnitř, ostřelovat ostatní z oken nebo se pokusit co nejdřív dostat k vozidlům pro rychlejší přesun. Pokud vás hra chytí, dokáže být návyková a vy se tak stanete tolerantnější k jejím chybám a nedostatkům. Těch je bohužel přehršel.

Kde jsou textury? Počkejte pár chvil a třeba doskočí.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
Brzy si po otázkách typu „To je jako všechno?“ uvědomíte, že PlayerUnknown’s Battlegrounds toho nenabízí mnoho. Jednu mapu, jeden režim a maximálně tak volbu, zda do akce (doslova) skočíte sami nebo v až čtyřčlenném týmu. Ještě že je tento pro mnohé nepochopitelný megahit tak populární, že ho hraje velká základna online hráčů.

Vždy je tak s kým se spojit. Na Xboxu One již nyní hrají PlayerUnknown’s Battlegrounds tři miliony lidí a toto číslo bude jenom stoupat. S nedostatkem obsahu se tak nějak smíříte, ale strávit technickou a vizuální stránku hry, to už chce toleranci level hardcore. Ani na PC nevypadá hra kdovíjak, ale tohle, to je, dámy a pánové, hnus k poblití.

Wow, no to je tedy grafika.
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer
PlayerUnknown’s Battlegrounds pro Xbox One vypadá jako hodně ošklivá hra pro Xbox 360. Přinejlepším. Je jedno, že má 4K rozlišení a podporu HDR. Modely postav jsou z roku raz dva, prostředí je zubaté, kostičkované a hranaté tolik, až z toho bolí oči. Vážně, tohle je jedna z nejhnusnějších her posledních let. Navíc neustále doskakují textury. Všude, dokonce i v editoru!

Framerate je naprosto nestabilní a často klesá i pod 10 snímků za vteřinu. Hrát tuhle hru je jako dát si virtuální sekanou s trhaným masem. K tomu si připočtěte lagy (zpoždění kvůli nestabilitě sítě), které postihují každého, a máte před sebou herní zážitek, u něhož hrozí riziko permanentního tiku v oka nebo epileptického záchvatu. A objeví se další technické problémy. Je nám jasné, že za pár měsíců bude hra vypadat jinak, ale teď je teď.

Fotogalerie
24 fotografií

I přesto všechno dokáže PlayerUnknown’s Battlegrounds pobavit. Jde o hru, která vás buďto pohltí, nebo naprosto znechutí. Má taktickou hloubku, ale její koncept je až imbecilně jednoduchý. Dokáže pobavit při souboji s ostatními hráči, ale zároveň pobouřit až diletantsky nechutnou grafikou a technickou stránkou. Je to prostě primitivnost, kterou si lze zamilovat. To je paradox, který pochopíte, až si PUBG zahrajete.

Hodnocení Blesk.cz: 65 %

Plusy:
Primitivně jednoduchý až geniální koncept
Hra má velkou taktickou hloubku
Pokud chytne, dokáže být návyková
Velká základna online hráčů

 

Minusy:
Neskutečně hnusná grafika s doskakujícími texturami
Technicky celkově na prd
Málo možností a obsahu
Lagy ničí hraní

 

Infobox
Datum vydání: 12. listopad 2017
Platformy: Xbox One (testováno na Xbox One X), PC
Cena: 749 Kč
Výrobce: Bluehole/PUBG Corporation
Vydavatel: Microsoft Studios
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ