Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Změny v EET zavaří městům a obcím. V rozpočtu na ně může chybět až 6 miliard

Autor: Jakub Veinlich - 
18. prosince 2017
05:01

Třetí a čtvrtá vlna elektronické evidence tržeb (EET) nemůže podle výroku Ústavního soudu začít. Vláda musí připravit novelu zákona, do které jasně dopředu stanoví výjimky, aby si nemohla pravidla „hry“ upravovat, kdykoli se jí zlíbí, jen svým usnesením. Ministryni financí Aleně Schillerové tím soud pěkně zavařil. Podle černého scénáře může být v roce 2019 výpadek z EET až 6 miliard korun. 

„Abychom minimalizovali tyto výpadky, které by od roku 2019 mohly na úrovni veřejných rozpočtů dosáhnout 5–6 mld. Kč ročně, připravujeme novelu, která vůli ÚS zohlední. Tu předložíme do legislativního procesu v řádu několika málo týdnů,“ řekla Blesk Zprávám ministryně financí Alena Schillerová.  

Babiš: Vznikne díra

„Měnit rozpočet už nemůžeme, ale prakticky z toho vznikne určitě díra a přijdou o peníze i obce i města i kraje a budeme se na to znovu muset podívat,“ doplnil Schillerovou o víkendu premiér a bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO), který zavedení EET od prvního prosince 2016 prosadil.

Část peněz z EET totiž měla jít na Rozpočtové určení daní – takzvaný RUD – což jsou peníze, které z rozpočtu posílá stát právě městům a obcím.

Třetí a čtvrtá fáze EET měly začít až v průběhu příštího roku, proto nebude výpadek příjmů podle ministryně tak dramatický. „Bude se jednat o cca 1,7 mld. Kč z veřejných rozpočtů, což prostřednictvím rozpočtového určení daní má samozřejmě negativní dopad i na příjmy obcí a krajů,“ dodala Schillerová, podle které bude u samospráv příští rok výpadek zhruba 0,6 miliardy korun a v dalších letech pak přes 1,5 mld. Kč ročně.

„Ministerstvo financí bude usilovat o kompenzaci toho výpadku prostřednictvím lepšího výběru daní stávajícími nástroji tak, aby nemuselo dojít k nežádoucímu zvýšení deficitu státního rozpočtu,“ ujišťuje Schillerová.

Opozice chce zákon zrušit celý

Celý zákon, jak navrhovala skupina opozičních poslanců včele s Markem Bendou (ODS), ale Ústavní soud nakonec nezrušil. Vláda musí jen jasně zákonem stanovit, jaké skupiny podnikatelů se týkají výjimky a EET používat nemusejí. Až do teď totiž o „pardónu“ vždy rozhodla vláda svým usnesením, což se nakonec většině ústavních soudců nelíbilo.  

„Jedna bitva za podnikatele ve 3. a 4. vlně vyhraná, ale budeme i nadále prosazovat zrušení celé EET. Ve Sněmovně jsme již tento návrh předložili. Čísla jasně ukazují, že k většímu výběru DPH u oborů, kde bylo zavedeno EET, nedošlo,“ věří ve zrušení EET 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Odklad minimálně o rok

„Ústavní soud nám říká: Nejdřív předložte zákon, kde stanovíte výjimky, abyste si to nemohli měnit každý měsíc, nebo často, ale aby to bylo jasně podle zákona,“ řekl Blesk Zprávám premiér Babiš. Výtkám soudců v tomto duchu prý rozumí a zadal ministryni financí Schillerové, aby co nejrychleji připravila novelu zákona, která Ústavnímu soudu vyhoví. Úředníci ministerstva pracovali na novele včele se Schillerovou i o třetím adventním víkendu.

Třetí vlna EET měla být spuštěna v březnu 2018. Má se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému měli zapojit také vybraní řemeslníci či další služby. Do třetí a čtvrté vlny by se podle odhadů MF mělo zapojit zhruba 300 000 podnikatelů. Po roce fungování EET eviduje tržby 161 000 podnikatelů.

Odsunutí třetí a čtvrté vlny předpokládá ministryně financí Schillerová minimálně o rok. Už i kvůli tomu, jaká je nálada v Poslanecké sněmovně. Prosadit úpravu zákona jim kromě ODS nepomůže určitě ani pravicová TOP 09. Obě strany zavedení EET ve Sněmovně kritizovaly i v minulém volebním období v době, kdy ji vládní koalice prosazovala a podle ústavního soudu porušila jednací řád Sněmovny, když k zákonu nenechala vystoupit všechny přihlášené opoziční poslance.

„Ta (úprava zákona – poznámka redakce), pevně doufám, že neprojde a naopak se Sněmovna přikloní k tomu, že nejčistší bude zrušit zákon jako celek, protože nehrozí, že na někoho ten nástroj uplatňován bude a na někoho nebude,“ řekl v pátek v ČT předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek

mamlas ( 18. prosince 2017 13:33 )

Babiš (tunelář a zloděj) se sám klepl přes prsty??? To jste mimo. Jeho přeci klepl přes prsty Rychetský, který zmrazil EET, takže nikdo další už tam zatím nepřibude.

krissx ( 18. prosince 2017 12:04 )

Řekl bych, že to už je hodně silná káva, takhle tvrdit a obvinit všechny lékaře a drobné živnostníky a ostatní, kteří by spadli do 3 a 4 vlny EET, že by tak nehorázně kradli. Že by to byli právě ti, kteří budou mít vinu za díru 6 miliard v rozpočtu. Asi by jste se už mohli mírnit s tím jak všechny obviňujete jak kradou. Asi se máme na co těšit. To bude jen šmírování, bonzování, vyhrožování. Jako kdysi...Jen tak dál. Je to k pláči kam se to po volbách dostalo.

stellastella ( 18. prosince 2017 11:53 )

 Je těžké psat ve zkratce.Nepodniká,ale vidim,ze Ret prineslo jen zdražení,navýšení poctu statnich uredniku,rozkol ve společnosti,navýšení nákladů podnikatelum,zavření malých provozoven,podporu hazardu. Stát na BabiSovku vydal nemalé prostředky.Většina starších lidí se do ní zapojit nedokáže,bud nema net nebo to proste nezvládne.Takže nejsou rovné podmínky.Navic si myslím m,ze se jedná opet o podvod.Na nemocné nejsou peníze,ale na tohle stát z našich daní plati nehorázné sumy penez. Jsem pro zrušení eet,vyvození osobní odpovednosti Básníkovi.

senil666 ( 18. prosince 2017 11:11 )

EET je tragédie. Teď v době prosperity to moc necítime, ale až přijde krize tak bude množství bankrotů mnohem vyšší a také nezaměstnanost půjde nahoru mnohem víc. Takže teď může EET vypadat neškodně, ale časem to pocítíme až přijde recese. Pavel Kohout správně řekl na twitteru, že to že nestoupla po zavedení EET nezaměstnanost je dáno příznivým hospodářským cyklem, ale v krizi se nebudeme stačit divit. http://www.epshark.cz/clanek/127/blizi-se-ekonomicka-recese

mckartny ( 18. prosince 2017 10:40 )

 Tupaní 09 ODS a tenhle prasivy dědek zas škodí této zemi...Fiala se udělal a teď radostne s Toporankem a a Kradouskem ve mou za odměnu fenu Nemcovou do jedne italské basty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa