Po specialistovi na vloupačky »pásli« policisté od Zlína přes Brno až po Hradec Králové. Zdeněk opustil brány vězení 25. září, už o dva dny později se vkradl do domku ve Slavičíně na Zlínsku. S lupem za 70 tisíc korun ale narazil při odchodu na majitele. „Ústup z obydlí si vynutil se šroubovákem v ruce,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Na jižní Moravě mu pšenka nekvetla

Poté »úřadoval« na jižní Moravě, kde měl docela smůlu. Hned třikrát narazil na vlastníky bytů a domů. A vždy se mu podařilo uniknout. Následoval přesun na Blanensko, poté dal jižní Moravě vale. Zamířil totiž do východních Čech. Kradl v Pardubicích, v okolí Hradce Králové a na Jičínsku.

„Na svědomí má 16 skutků, odnesl si věci za 700 tisíc korun. Škoda při vloupání na zařízení se vyšplhala na 150 tisíc,“ shrnul Jan Čížkovský z krajského policejního ředitelství v Hradci Králové.

Série skončila v Hořicích

Klec na nenapravitelného zloděje spadla v Hořicích, kde se potkal tváří v tvář s majitelku domu. „Otevřu dveře a tam chlap se šroubovákem. Říkám mu, co tady děláte?“ svěřila se žena TV Nova. A okamžitě vytočila linku 158.

Recidivistu dopadla hlídka po půl hodině nedaleko místa jeho poslední návštěvy. Putoval do vazby, protože by mohl na svobodě v nájezdech na cizí obydlí pokračovat.

„Mimo finanční hotovost se zajímal o zboží v podobě notebooků, šperků, drobné elektroniky. Zkrátka to, co jde snadno odnést a zpeněžit,“ dodal Čížkovský s tím, že recidivista s policisty nespolupracuje a údajně si na nic z poslední doby nevzpomíná.

Kriminalisté z jednotlivých regionů, kde Zdeněk řádil, nyní zjišťují konečné číslo vloupaček. Bez ohledu na tento údaj je jasné, že důchodce poputuje jubilejně podvacáté za mříže. Poprvé stanul před soudem ve svých osmnácti už v roce 1971. Tentokrát mu hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.  

Video: Tento zloděj si v Chrástu vybral místní firmu. 

Fotogalerie
7 fotografií