O tom, že je lanovka přístupná veřejnosti, ví málo lidí. Právě proto je oproti té v zoo nebo na Petříně mnohem méně využívána. Cestu v červené kabině na vrchol Mrázovky nebo dolů využívají výhradně hosté hotelu, ale projet se v ní může kdokoli.

A to navíc zcela zdarma. Přitom z ní je téměř stejný výhled jako z té na Petříně za poplatek. Můžete vidět na Staré Město, velkou část Nového Města a také skoro celou Prahu 5.

Vejde se do ní asi 12 lidí a během hodiny je schopná přepravit až 180 osob. Vystavěna byla už v roce 1996, ale do povědomí rezidentů Prahy 5 se dostala až v roce 2006, kdy byla celá Mrázovka rekonstruována. Během dalších měsíců se v ní ale nesvezete, čeká ji totiž oprava, stejně tak i koleje.

Jízda pouze okolo minuty

Když už ale lanovku použije některý z návštěvníků parku, jedná se většinou o matky s dětmi nebo seniory, kteří sem míří. Nachází se tu totiž dvě hřiště a venkovní posilovna. Cesta jim ušetří čas a námahu. Během jedné minuty totiž lanovka překoná převýšení přes 50 metrů. Cestou navíc můžete vidět vilu, kde bydlí Karel Gott (78).

Až do Velikonoc však zůstane lidem uzavřena. Od Nového roku minimálně do konce března projde celkovou proměnou. Červenou kabinu totiž čeká rekonstrukce, ta se nevyhne ani kolejím, které nutně potřebují opravit. Otevřít by se měla veřejnosti okolo Velikonoc.

„Jsme rádi, že investor dodržel podmínky dohody s městskou částí a lanovka funguje bezproblémově pro veřejnost. Zejména u obyvatel, kteří sportují na kopci, je velmi populární a využívaná, proto doufám, že bude skvěle fungovat i po rekonstrukci,“ řekl pro Blesk.cz starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Fotogalerie
12 fotografií