Po nevlídně přijatém projektu pro wifi připojení v lanovce na Petřín se Operátor ICT, který jej vypracoval, snaží mírnit vášně mezi lidmi. Celý problém byl údajně špatně prezentován veřejnosti. Lidé totiž celý nápad začali kritizovat.

„Wifinu do lanovky dokážu zavést i já. Když se dohodneme teď v pondělí, tak už ve středu, nejpozději ve čtvrtek bude lanovkový bezdrát makat. No a vejdu se do 10 tisíc (20, pokud chcete pokrýt i čekárny), včetně dat. Ta vás pak následně budou stát jen pár stovek měsíčně,“ kritizoval provedení například novinář Eugen Kukla.

I pro další instituce

Vedení společnosti Operátor ICT ale poukazuje na to, že celou věc nelze takto zjednodušit. „Ten projekt v zásadě klade za cíl rychlé internetové připojení v parku na Petříně. Součástí toho projektu je i vybudování optického vedení, které umožní i zabezpečené vysílání například bezpečnostních kamer nebo senzoriky, a využívat jej budou moci i další instituce,“ řekl pro Blesk.cz ředitel ICT Michal Fišer.

Podle jeho slov bude připojení do budoucna moci využívat také dopravní podnik nebo Štefánikova hvězdárna. Jednání prý probíhala mezi všemi stranami, nicméně v oficiálních dokumentech nejsou zmíněna.

Připojení jen za dobrého počasí

Petřínským parkem projde podle statistik asi 3,5 milionu platících zákazníků a další miliony návštěvníků ročně. Připojení k wifi bude přitom striktně omezeno. Najednou se připojí pouze 200 až 300 lidí.

V odhadech si není jisto ani vedení společnosti. Napoprvé reagovali zástupci firmy tak, že se připojí až 2,5 milionu lidí ročně. Po delší diskusi však odhadli počet na asi jeden milion ročně. „Předpokládáme, že denně se připojí okolo tří tisíc návštěvníků,“ popsal mluvčí ICT Oldřich Buchetka.

To ale pouze za ideálních podmínek. Nesmělo by například pršet, být velké množství listů na stromech, a aby lidé dosahovali opravdu vysokorychlostního připojení, nesměla by být síť přeplněna. V parku by tedy nesmělo být ani moc lidí.

Důvodem je složitý terén, kvůli kterému přibyly k projektu konstrukční problémy. Přitom bylo na výběr více parků, kde by internet mohl být zavedený. „Oblast Petřína byla vybrána z důvodu, že je turisticky hojně navštěvovaná, tuto oblast ročně navštíví asi 3,5 milionu návštěvníků,“ dodal Buchetka.

Opodstatnění i dnes?

Mnozí kritici na sociálních sítích také poukazovali na to, zda by se opravdu každý třetí člověk byl ochotný připojovat na veřejnou wifi v dnešní době chytrých telefonů a připojení „zdarma“ přes data po celé Evropě. „My si nemyslíme, že by to bylo předimenzované, a rozhodně má projekt opodstatnění i v dnešní době, stačí se podívat kolem sebe a uvidíte, kolik lidí využívá chytré telefony,“ řekl projektový manažer Josef Janeček.

Kromě Petřína se vlastního wifi připojení dočká také například botanická nebo zoologická zahrada, rozhodla městská rada loni v srpnu. Podle mluvčího hlavního města Prahy ale rozhodně nejde o zbytečný projekt. „Jedná se o lokality, které jsou návštěvnicky atraktivní, navštěvuje je řada turistů i občanů Prahy a my jim chceme ten pobyt usnadnit,“ řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí hlavního města Prahy.

Fotogalerie
17 fotografií