Náměstí, které funguje jako dopravní uzel a zároveň park podle návrhu zahradního architekta Františka Thomayera z 19. století, se řadí mezi chráněné památky.

„Na jedné straně stojí požadavky památkové péče na zachování Thomayerova konceptu parkového náměstí – a zároveň je třeba náměstí upravit tak, aby mohlo i ve 21. století sloužit jako příjemné místo k pobytu či společenskému a kulturnímu vyžití,“ uvedl ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

„Karlák“ byl částečně upraven už v předchozích letech. Konkrétně šlo o loňskou rekonstrukci tramvajové tratě a přilehlých chodníků. Navázala na ni oprava křižovatek a přechodů.

Podle studie úprav parku podle IPR by měly zmizet blátivé vyšlapané pěšinky, které nahradí lépe koncipovaná síť chodníků, přibude místo pro posezení a třeba pro pořádání pikniků nebo farmářských trhů.

Opravy se neustále odkládají

Naposledy se park upravoval v roce 1998, a to u Novoměstské radnice. Proti rozsáhlému kácení stromů tehdy protestovali ekologové i obyvatelé Prahy 2.

O rozsáhlé rekonstrukci náměstí se mluví už řadu let. V roce 2008 uspořádala radnice architektonickou soutěž, v níž vybrala vítězný návrh, proti kterému se ale postavili památkáři. O dva roky později podepsali zástupci radnice a magistrátu memorandum, v němž se zavázali ke společnému postupu ohledně obnovy náměstí.

Podívejte se, jak to na Karlově náměstí teď vypadá:

Fotogalerie
6 fotografií