Vývojáři z Turn 10 Studios mají vždy napilno. Každý rok totiž přicházejí s novou závodní videohrou. Střídají přitom hned dvě série. Forza Motorsport je založená na realismu a simulaci. O zběsilých arkádových závodech v otevřeném světě je zase její mladší, ale o nic méně povedená sestřička Forza Horizon. A letos je to po dvouleté pauze opět závodní simulátor.

Pokud jste hráli Forza Motorsport 6, budete i u aktuálního pokračování jako doma. Změn oproti předchozímu dílu tu zase tolik není. Ale proč měnit něco, co tak skvěle funguje, že? Vozový park, čítající sedm set vozů značek jako Bugatti, Cadillac, Dodge, Ferrari, Ford, Lamborghini, Porsche a mnoha, mnoha dalších, je prostě bombastický. Každý hráč si najde desítky oblíbených kusů.

Forza Motorsport 7 nabízí sedm stovek vozů.
Autor: Microsoft/Turn 10 Studios
Všechny je samozřejmě možné upravovat a tunit až do aleluja. Stáhnout si taktéž můžete nové designy skinů, které vytvořili ostatní hráči. Mnohdy jde o propracované motivy, u nichž je vidět, že nad jejich vytvořením někdo strávil hodně času. Tohle je hra pro opravdové milovníky automobilů. Slintat nad detailně ztvárněnými vozy je nejlepší v režimu Forzavista, kde si je lze prohlédnout zblízka.

V tomto směru je hra velmi odměňující. Ostatně, zde jde o vaši kolekci. Vaším úkolem je posbírat všechny vozy jako pokémony. Chytře vymyšlené jsou odměny, u nichž si vždy můžete vybrat, po které skočíte. Tratí je nyní 32. Nová je ale pouze pouštní Dubaj známá z dema a americká Virginie. Návrat však hlásí Maple Valley, Mugello a Suzuka, po nichž jsme se naposledy projeli ve Forze Motorsport 4. Praha tradičně nechybí.

Na tuhle hru je radost pohledět.
Autor: Microsoft/Turn 10 Studios
Hlavní režim nově pojmenovaný jako Forza Driver’s Cup nabízí 77 turnajů rozdělených do osmi tříd. Budete závodit v superkárách, tahačích i Formulích E. Nechybějí ale ani tradiční rozptýlení v podobě automobilového bowlingu. Nuda neexistuje ani na chvíli. Oponenty jsou tradičně Driveataři, tedy virtuální předobrazy vašich skutečných známých i neznámých z listu hráčů.

Hra sbírá údaje o tom, jak jezdí a ty pak promítá do stylu jízdy Driveatarů. Ti tak jezdí většinou agresivně, narážejí do vás nebo vyjíždějí omylem z tratě. Pocit z jízdy je tak ještě realističtější. Pokud byste zatoužili po opravdových konkurentech z masa a kostí, užijete si také. Při online závodech může jezdit až 24 hráčů a sedmá Forza Motorsport podporuje i oblíbený režim rozdělené obrazovky.

Detailně zpracovaná palubní deska není ve Forze Motorsport 7 ničím překvapivým.
Autor: Microsoft/Turn 10 Studios
Jízdní model je v podstatě totožný jako u šestky. Rozdíly se ale přece najdou. Auta jdou mnohem rychleji do smyku. Za to může nejspíš rostoucí popularita Horizonu. Forza Motorsport 7 je jasným simulátorem, v němž si lze pomoci mnoha nastaveními. Nepatrný odklon od simulace oproti šestému dílu lehce znát je. Ale ten poznají jen ti nejzkušenější virtuální závodníci a fandové série.

Tvůrci si tentokrát vyhráli se změnami počasí a denní doby. Jejich zpracování je bezkonkurenční. Vyjet na trať v noci a pak sledovat při závodění východ slunce, je něco magického. Míněno samozřejmě pro ty, kteří mají závodění v krvi. Počasí hraje při jízdě důležitou roli. Vozovka se chová zatraceně jinak, když je vlhká nebo zaprášená pískem.

Hra podporuje 4K rozlišení a HDR.
Autor: Microsoft/Turn 10 Studios
Vizuálně je hra absolutní top. Pohled na ni musí potěšit každého hráče, i ty, kteří závodům neholdují. Je neuvěřitelné, kam až se technologie dostaly. Modely vozů vypadají mnohdy jako skutečná auta. Tratě jsou taktéž krásné a zmiňované změny počasí jim dodávají na živosti. Jediné, co zamrzí, jsou diváci kolem tratí. Jsou nehybní. Na místě zamrzli jako rampouchy na Sibiři. Nehnou se a nehnou.

Hra samozřejmě podporuje 4K rozlišení i dynamický rozsah HDR. Navíc jde o titul, který je připravený na nadcházející model Xbox One X, který má být nejvýkonnější konzolí na trhu. Na něm nabídne i stabilních 60 snímků při maximálním rozlišení. Hru si navíc můžete po pořízení zahrát na Xboxu One i na PC. Forza Motorsport 7 je prostě závodní opus propracovaný do sebemenších detailů. Na téhle hře se tvůrci vyřádili a dali si záležet, ať je vše tip ťop. Hra nás ničím nepřekvapila, ale stejně jsme z ní nadšení.

Fotogalerie
12 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy:
Stále ty nejlepší realistické závody pod sluncem
Vozový park čítá 700 automobilů
Online i splitscreen multiplayer
Desítky hodin dlouhá životnost
Nádherná grafika
Dynamické změny počasí

Minusy:
Změn oproti šestému dílu mohlo být více
Nehybní diváci
Infobox
Datum vydání: 3. října 2017
Platformy: Xbox One (testováno na Xbox One S), PC
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Turn 10 Studios
Vydavatel: Microsoft
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ