Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Merkelová Turecko v EU nechce. Erdogan vrací úder: „Podlehla populismu“

Autor: ČTK - 
5. září 2017
11:34

Summit EU by se podle německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) měl v říjnu zabývat vztahy s Tureckem, včetně možnosti pozastavit nebo ukončit vyjednávání o vstupu této země do Evropské unie. Merkelová to dnes řekla v projevu před Spolkovým sněmem, který zasedá naposledy před parlamentními volbami 24. září.

„Turecko stále více opouští cestu právního státu,“ poznamenala Merkelová, která to považuje za znepokojující. Slíbila, že ona i vláda udělají vše pro to, aby Ankara propustila podle ní bezdůvodně zadržované německé občany.

Vývoj v Turecku vede k úvahám o novém uspořádání vztahů s touto zemí, uvedla také Merkelová. Navrhne proto, aby se tématu v říjnu věnovala Evropská rada, tedy summit EU.

„Budu se zasazovat o to, abychom postupovali rozhodně a abychom postupovali společně s našimi evropskými partnery,“ uvedla také šéfka německé vlády. Kdyby se evropské země o svém postupu před očima tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hádaly, oslabilo by je to, míní. Zároveň poznamenala, že není možné zapomínat na mnoho občanů Turecka, kteří nepatří do Erdoganova tábora.

Vstup Turecka do EU si prý nikdy nepřála

Vztahy s Tureckem byly i předmětem nedělní televizní debaty mezi Merkelovou a jejím vyzyvatelem v boji o post v čele německé vlády Martinem Schulzem (SPD). Schulz se v diskusi vyslovil pro ukončení vyjednávání o vstupu Turecka do Unie. Merkelová poznamenala, že si vstup Turecka do EU nikdy nepřála, a uvedla, že pro zastavení rozhovorů je nejprve potřeba shoda všech unijních členů.

Vztahy Německa, kde žije několikamilionová turecká menšina, a Turecka jsou už od loňska velmi napjaté. V poslední době k jejich dalšímu zhoršení přispělo i zadržení několika německých občanů v Turecku.

Erdogan viní Merkelovou z populismu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes obvinil německou kancléřku Angelu Merkelovou z populismu, zároveň ale uvedl, že doufá ve zlepšení napjatých vztahů mezi Německem a Tureckem.

Erdogan reagoval na nedělní výrok Merkelové v předvolební debatě o tom, že se pokusí zrušit vyjednávání o tureckém členství v EU. Mluvčí německé vlády dnes komentář Merkelové v zásadě zopakoval. Informovala o tom agentura Reuters.

„Doufáme, že problematická atmosféra, ve které se turecko-německé vztahy staly obětí politické krátkozrakosti, skončí,“ uvedl na Twitteru Erdoganův mluvčí Ibrahim Kalin.

Mluvčí německé vlády v dnešním prohlášení uvedl, že Turecko v současné chvíli není připraveno stát se členem EU, a dodal, že otázka tureckého členství v Unii se před německými volbami nestane předmětem debaty evropských lídrů.

Kancléřka Merkelová otázku tureckého členství s evropskými lídry podle něj bude konzultovat v říjnu a ke konečnému rozhodnutí bude zapotřebí jednomyslný souhlas zúčastněných.

Zobrazit celou diskusi