Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nepohodlný režisér skončil v Rusku v domácím vězení. Viní ho ze zpronevěry

Autor: ČTK, pet - 
23. srpna 2017
15:40

Moskevský soud nařídil domácí vězení ruskému režisérovi Kirillu Serebrennikovi, jehož úřady podezírají ze zpronevěry státních prostředků poskytnutých na rozvoj umění. Informovala o tom ve středu agentura Reuters. Režisér, jehož díla kritizují byrokracii, korupci i vedení státu, obvinění odmítá. Na jeho stranu se postavila řada představitelů evropské divadelní a filmové scény.

Sedmačtyřicetiletý Serebrennikov byl zatčen v úterý v Petrohradě, kde právě natáčel film. Následně byl převezen do Moskvy, kde na něj byla uvalena vazba. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až desetiletý trest vězení.

Serebrennikov je podezřelý, že zpronevěřil asi milion dolarů (přes 22 milionů Kč) poskytnutých na jeho tvorbu v letech 2011–2014. Před soudem obvinění odmítl s tím, že peníze použil na „velké a skvělé“ projekty pro mladé talenty. Serebrennikov působí od roku 2012 jako umělecký ředitel divadla Gogol-centr.

Na základě středečního rozhodnutí soudu nesmí Serebrennikov až do 19. října bez souhlasu vyšetřovatelů používat telefon ani jiné komunikační prostředky. Soud odmítl jeho propuštění na kauci.

Před soudní budovou, kde se případ projednával, se shromáždilo několik stovek režisérových příznivců.

VIDEO: Pokud budete v Rusku, dávejte si pozor na křižovatkách.

Video  Pozor na křižovatkách v Rusku. Nikdy nevíte, kdy vás trefí vojenský transportér  - Youtube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi