Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muže, který zradikalizoval teroristu z Barcelony, měli vyhostit. Uspěl s odvoláním

Autor: ČTK - 
22. srpna 2017
11:16

Imám, který zradikalizoval pachatele teroristických útoků v Katalánsku z minulého týdne, měl být v roce 2014 vyhoštěn. V odvolacím řízení mu ale bylo povoleno zůstat, uvedly to v úterý deníky El Mundo a El Periódico s odvoláním na policejní zdroje. Ze Španělska měl podle původního rozsudku odjet poté, co si odpykal trest za obchodování s drogami.

Maročan Abdelbaki Es Satty, který podle policie zemřel ve středu při explozi připravovaných výbušnin v Alcanaru, žil ve městě Ripoll (asi sto kilometrů severně od Barcelony). V letech 2010 až 2014 byl dvakrát uvězněn, mimo jiné za obchodování s drogami, a poté měl podle původního rozsudku opustit Španělsko. Jeho advokáti se ale odvolali a Es Satty mohl v zemi zůstat.

Ve vězení, odkud vyšel v dubnu 2014, měl Es Satty údajně kontakt s Rachidem Aglifem zvaným Králík, který dostal 18letý trest za účast na útocích na vlaky v Madridu, při nichž v roce 2004 zemřelo 191 lidí.

Třiačtyřicetiletý Es Satty působil od roku 2015 jako imám v asi desetitisícovém katalánském městě Ripoll, kde měl podle podezření policie zradikalizovat několik teroristů. V této době také několikrát navštívil Belgii. Belgické město Vilvoorde, odkud odjelo mnoho muslimů bojovat do Sýrie, o víkendu potvrdilo, že tam loni Es Satty několik měsíců pobýval a neúspěšně se ucházel o práci imáma v mešitě.

Podle policie byl právě Es Satty zřejmě šéfem teroristické buňky 12 mužů, kteří minulý týden zaútočili v Barceloně a v Cambrilsu.

Vše o útoku v Barceloně čtěte ZDE >>>

agfor ( 22. srpna 2017 12:43 )

Proč vyhostit ? Islámské fanatiky hned pověsit.

iFender ( 22. srpna 2017 11:35 )

Lidska prava,demokracie a vyhody s tim spojene jen pro kriminalniky vseho druhu,teroristy a politiky.Perfektne to funguje viz. Espana.Normalni "chodec" nama sanci se branit.Totiz ma,ale pri volbach toho nevyuzije takze ma co si si zvolil.Povetsine lobbisty,male i velke zlodeje,vychcankove vseho kalibru.

Zobrazit celou diskusi